prvo javno obraćanje / Bivši katalonski čelnik Puigdemont poručio iz zatvora da se ne predaje

Image
Foto: AP Images

Kao zatočenik nema mogućnost pristupa internetu pa je vjerojatno da njegove račune na društvenim mrežama vodi netko od njegovih zatvorskih kolega

31.3.2018.
14:07
AP Images
VOYO logo

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont poručio je u subotu iz njemačkog zatvora, u svom prvom javnom obraćanju od uhićenja prošle nedjelje, kako se "ne predaje".

"Neka bude jasno: neću se predati, neću se povući suočen s nelegalnom akcijom onih koji su izgubili na svim izborima, ili pak pred arbitrarnošću onih koji su spremni odbaciti vladavinu zakona i prava u ime 'jedinstva domovine'", poručio je prkosno Puigdemont na svom Twitter profilu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao zatočenik Puigdemont nema mogućnost pristupa internetu, iako mu je omogućena upotreba Skypea uz nadzor zatvorskog osoblja. Stoga je vjerojatno da njegove račune na društvenim mrežama vodi netko od njegovih zatvorskih kolega.

"Gospodin Puigdemont ne uživa nikakav specijalni tretman", kazala je upraviteljica lokalnog zatvora Yvonne Radetzki za njemačku agenciju dpa. "Smješten je u potpuno običnoj zatvorskoj zgradi", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka policija uhitila je Puigdemonta u nedjelju u blizini danske granice, dok se iz Finske vraćao u Belgiju, u kojoj je živio otkako je, nakon provedenog i međunarodno nepriznatog referenduma o neovisnosti Katalonije, napustio Španjolsku. 

Zemlju je napustio neposredno uoči raspuštanja njegove vlade, koje je obavila španjolska središnja vlada kao odgovor na referendum proveden 1. listopada, kojega je španjolski ustavni sud proglasio nelegalnim.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšeg katalonskog predsjednika, za kojim je španjolski sudac prošlog tjedna izdao europski uhidbeni nalog, španjolske vlasti traže pod optužbom za pobunu i nasilje, zbog čega bi mogao biti osuđen na 30 godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo