PROKOMENTIRAO STANJE U BiH / Bivši ministar Miro Kovač za RTL: 'Milanović je dijagnostičar, Plenković kirurg, a Hrvati u BiH pacijenti'

'Pretpostavljam da će Hrvatska u datom trenutku morati udariti u diplomatski stol', kaže Kovač

31.7.2022.
20:35
VOYO logo

O vatri koja je zapaljena u BIH voditeljica RTL-a Danas, Damira Gregoret razgovara s bivšim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem.

Christian Schmidt dao je rok od nekoliko tjedana da se političari u BiH dogovore, jasno je da se, pogotovo uoči izbora to dogoditi neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije kraj BiH, ovo su snažni udarci protiv Daytonske BiH koju bi trebalo transformirati u europsku BiH, ali vidimo da nažalost mnogi političari Bošnjaci nju žele pretvoriti u bošnjačku BiH i tako nešto nije prihvatljivo. To je rušenje BiH kao takve tako da najveća opasnost danas nakon što su Srbi predvođeni Miloševićem, Karadžićem uništili BiH sada je najveća opasnost za njih, bošnjački nacionalizam koji se prodaje kao probosanski patriotizam", prokomentirao je Kovač.

Image
RTL DOSJE /

Analizirali smo je li BiH ponovno na rubu rata i tko su glavni akteri koji kroje sudbinu države?

Image
RTL DOSJE /

Analizirali smo je li BiH ponovno na rubu rata i tko su glavni akteri koji kroje sudbinu države?

Dayton bi trebao biti jamac mira, ali međunarodna zajednica to tolerira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je osuđeno, to su osudili Amerikanci, to je neprihvatljivo. Postavlja se pitanje ako se netko prebrojava, postoje li paravojne strukture, postoji li paravojska u pričuvi, pretpostavljam da postoji, ali to nitko nije postavio kao pitanje. To su vrlo opasne stvari, vrlo neodgovorno ponašanje, naravno gospodin Izetbegović je sada već u kampanji. Tako da on koristi ovu gužvu koju je on stvorio u velikoj mjeri jer trenutno je SDA koju on vodi najveća ugroza za opstojnost ovakve BiH koja je trebala postati europska, a trenutno je Daytonska, a ruši ju konkretno bošnjački nacionalizam", kaže Kovač.

SAD i Velika Britanija dali su Schmidtu zeleno svjetlo, ne i Njemačka, iz njihovog veleposlanstva baš ništa ne govore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne znamo je l' on dobio zeleno svjetlo od Njemačke, ali ja osobno smatram da bi gospodin Schmidt za nekoliko tjedana bi trebao donijeti odluku o izmjeni izbornog zakona na način da će Hrvati ubuduće birati svoje predstavnike u Dom naroda Federacije BiH i time prekinuti majorizaciju Bošnjaka, konkretno diskriminaciju Hrvata u samoj federaciji. Prema tome Hrvatska tu ima vrlo snažnu i bitnu ulogu i pretpostavljam da će Hrvatska u datom trenutku morati udariti u diplomatski stol", objašnava bivši ministar.

Pojasnio je da je ovo sve neprihvatljivo, ali bez Hrvatske i bez Hrvata u BiH nema Federacije. Federacija je stvorena 1994. godine potpisao ju je Tuđman za Hrvatsku, Izetbegović za bošnjački dio BiH, a Zubak za Hrvatsku Republiku Herceg Bosne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i što bi Hrvatska trebala napraviti.

"Hrvatska se zalaže, mi trenutno imamo situaciju da je predsjednik Republike dijagnostičar, da je predsjednik Vlade kirurg i važno je da oni surađuju. Imaju sličnu dijagnozu, tj. trebali bi još više i konkretnije surađivati da to bude vidljivo u hrvatskoj javnosti. Npr. sjednicom vijeća za nacionalnu sigurnost, vrlo važno zbog Hrvata u Bih koji su trenutno pacijent, pacijent treba terapiju i Hrvatska mora pomoći i vrlo je važno da Hrvatska pomogne. Znači imamo istu dijagnozu, samo trebamo djelovati", slikovito pojašnjava Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednicu poziva predsjednik Milanović.

"Nije bitno tko na što poziva, i to ne zanima ni Hrvate u BiH. Jedinstvena politika postoji u smislu dijagnoze u smislu dijagnostike i sad je važno da se i operativno to vidi prema Hrvatskoj javnosti, da Hrvatska djeluje jedinstveno. Hrvatska ima jake instrumente, članica je EU. Europska unija je jedna od svjedoka, Daytonskog sporazuma, a ovo o čemu se konkretno radi je vladavina prava. A ako netko krši vladavinu prava onda je to Izetbegović, SDA i većina bošnjaka političara u BiH, a oni koji se zalažu za vladavinu to su Hrvati u BiH", tvrdi Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Christiana Schmidta kaže da ima veliku odgovornost.

"On će morati sa svojom savješću biti tu čist sam sa sobom i vjerujem ako on vjeruje u ideale Europske unije, onda će donijeti on odluku koja se tiče vladavine prava. To bi bila jedina realna, pravedna i ispravna odluka", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo