logora Omarska / Bivši srpski policajac osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina. Nemilosrdno ubijao i mučio zatočenike

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Procjena je da je oko 800 zatočenika ubijeno u logoru ili na stratištima u okolici

15.8.2022.
12:00
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Sud BiH donio je presudu i osudio pripadnika policije bosanskih Srba Dušana Ćulibrka na 20 godina zatvora nakon što ga je proglasio krivim za ratne zločine, uključujući i one nad zatočenicima u zloglasnom logoru Omarska kod Prijedora, javlja Detektor.ba.

Ćulibrk je tijekom rata u BiH bio pripadnik pričuvnog sastava parapolicijskih snaga iz Bosanske Krupe koje su kontrolirale vlasti bosanskih Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica ga je teretila da je u ljeto 1992. na području Bosanske Krupe počinio ratne zločine nad 51 civilom s područja Prijedora. Izravno je sudjelovao u odvođenju i ubojstvima 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjenima u mjestu Donji Dubovik. Logor Omarska uspostavljen je odmah na početku rata u BiH, a tamo je bilo zatočeno više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka s područja sjeverozapadne Bosne.

Procjena je da je oko 800 zatočenika ubijeno u logoru ili na stratištima u okolici. Ćulibrk je osuđen i za ubojstvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su pred progonima iz Prijedora pokušavali pobjeći prema Bihaću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako prenosi portal Detektor.ba, specijaliziran za praćenje sudskih postupaka u BiH, Ćulibrk nije došao u sudnicu na izricanje presude. Iako je ona nepravomoćna, sudsko je vijeće odmah odredilo mjeru pritvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo