pandemija i olimpijada / Bliži se kraj Olimpijskih igara! U Japanu rekordni brojevi, nije moglo ni bez skandala - ova priča bjeloruske olimpijke obišla je svijet

Image
Foto: RTL

U završnicu se ulazi s rekordnim brojem novozaraženih u Tokiju pa i mogućim uvođenjem policijskog sata

6.8.2021.
19:15
RTL
VOYO logo

Kraju se bliže prve Olimpijske igre održane u izvanrednom stanju. Kako većina Japanaca nije ni željela da se održe u vrijeme pandemije, Igre u Tokiju od samog početka bile su kontroverzne. U završnicu se ulazi s rekordnim brojem novozaraženih u Tokiju pa i mogućim uvođenjem policijskog sata.

A nije nedostajalo ni drugih skandala, od kojih je najviše odjeknuo onaj sa bjeloruskom olimpijkom koja se nakon natjecanja neće vratiti u svoju zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRŽAVNE NAGRADE /

Hrvatski olimpijci dobit će gotovo pet milijuna kuna: Otkrivamo koliko druge države daju novca svojim osvajačima medalja

Image
DRŽAVNE NAGRADE /

Hrvatski olimpijci dobit će gotovo pet milijuna kuna: Otkrivamo koliko druge države daju novca svojim osvajačima medalja

Nastupi bjeloruske sprinterice neće se pamtiti, ali olimpijska priča Kristine Timanovske obišla je svijet. Nakon što je javno kritizirala bjeloruski tim što ju je bez njezinog pristanka uvrstio u štafetu, htjeli su je prisilno poslati na avion kući, no ona se odbila ukrcati na let. S humanitarnom vizom odletjela je u Poljsku.

''Nazvala me moja baka i rekla 'ne možeš se vratiti kući jer na TV-u govore puno loših stvari o tebi, da imaš neke psihičke probleme, pa će možda završiti u nekoj bolnici u Bjelorusiji ili možda u zatvoru, ne znamo'', rekla je Kristina Timanovska, bjeloruska olimpijska atletičarka.

Sve se događalo baš uoči obljetnice lanjskih masovnih prosvjeda protiv dugovječnog bjeloruskog diktatora Lukašenka, koji je na njih odgovorio brutalnom represijom. Postupci prema atletičarki koju su željeli deportirati kući mogli bi dodatno izolirati Lukašenkov režim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Želim reći svim Bjelorusima da se ne boje i ako su pod pritiskom, neka o tome govore'', kazala je Timanovska.

Govori se danas i o 76. obljetnici bacanja atomske bombe na Hirošimu, gdje je jutros održana komemoracija, ali u sjeni odluke Međunarodnog olimpijskog odbora da na natjecanjima ne pozove na minutu šutnje za žrtve.

''Iskoristiti ovu priliku kako bi se izričito pokazalo da Olimpijske igre promoviraju mir bilo bi prikladno'', poručio je Tadatoshi Akiba, bivši gradonačelnik Hirošime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nije to bio jedini problem - japanski premijer morao se ispričati jer je na komemoraciji preskočio cijelu stranicu govora, o tome kako je misija Japana svijet bez nuklearnog oružja. Inače, vlada je otprije pod udarom kritika jer je usred porasta infekcija Covidom-19 ustrajala na održavanju Olimpijskim igara. Na njihovu kraju Tokio bilježi rekordan broj novozaraženih, čak se razmišlja o uvođenju policijskog sata.

''Imali su godinu dana da se pobrinu za to, posebno jer su ljudi iz cijelog svijeta dolazili u zemlju, i iskreno nisu poduzeli ništa'', smatra Sayaka Ueda.

U takvim okolnostima, Igre su bile po mnogo čemu jedinstvene, a o njihovu će nasljeđu, kaže šef Međunarodnog olimpijskog odbora, govoriti povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ono što smo ovdje mogli vidjeli jest da su Igre bile više mladenačke s tim novim sportovima, bile su urbanije, bile su rodno uravnoteženije, privlačile su novu publiku'', rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach.

Da, mladi su možda i najviše obilježili Igre, poput tri medaljašice u skateboardu koje sve zajedno imaju samo 44 godine, ili 14-godišnje Kineskinje koja je na prvom međunarodnom natjecanju u životu skočila tri savršena skoka u vodu za zlato. Zastor na Igre spušta se u nedjelju, a onda, umjesto četiri, iduće Igre u Parizu čekat ćemo samo tri godine. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo