napetosti na kosovu / Blokade diljem Kosova: Vučićeve pristaše spriječene sudjelovati na predizbornom skupu

Image
Foto: AP

Ceste u nekim mjestima blokirane su balvanima, dok su pojedine autobuse zaustavljali policajci ili obični građani svojim automobilima

29.3.2017.
14:14
AP
VOYO logo

BEOGRAD - Na Kosovu je u srijedu oko 3.000 pristaša srbijanskog premijera i predsjedničkog kandidata Aleksandra Vučića spriječeno sudjelovati na skupu potpore u kampanji za predsjedničke izbore u Leposaviću, na sjeveru Kosova, a njihovi autobusi blokirani su na cestama južno od Ibra, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Više od 60 autobusa s članovima i simpatizerima Srpske napredne stranke (SNS) zaustavljeno je cestovnim zaprekama na više mjesta u središnjem i južnom dijelu Kosova, a u selu Labljane pripadnici oporbenog pokreta Samoopredjeljenje, čelnika Albina Kurtija, gađali su kamenjem konvoj autobusa sa Srbima iz Kosovskog Pomoravlja, javio je reporter RTS-a.

Iz Gračanice kod Prištine vraćeno je 18 autobusa, a pet iz Kline i okolnih sela na zapadu Kosova. Ceste su, kako navodi RTS, blokirane kod Velike Hoče, Rudnika kod Srbice, Štrpca, Goraždevca, na izlasku iz Prištine, a na svakoj blokadi je po nekoliko desetaka Albanaca s parolama protiv Aleksandra Vučića, koji na taj način suprotstavljaju dolasku srbijanskog izaslanstva na Kosovo.

Zastupnik Srpske liste u Skupštini Kosova Bojan Mitić rekao je da kosovska policija kod Vučitrna i Miloševa zaustavlja vozila, a objašnjenje je da bi putnicima bila "ugrožena sigurnost".

Potpredsjednik naprednjaka (SNS) i direktor Ureda za Kosovo srbijanske vlade Marko Đurić blokade na kosovskim cestama nazvao je "napadom na slobodu kretanja Srba". Riječ je, kako je ocijenio, o napadu "na njihovu slobodu kretanja, ali i na njihovo pravo da biraju, zbog toga što se očigledno pojedine političke poglavice u Prištini boje izbora snažnog predsjednika Srbije", rekao je Đurić.

Aleksandar Vučić je, unatoč ranijim najavama da će sudjelovati na predizbornom skupu na Kosovu, promijenio odluku i odustao, poručivši da neće dopustiti uvjetovanja vezana uz to koliko vremena može provesti na teritoriju Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su postavljali uvjete poput: 'Vučić se na Kosovu smije zadržati tri sata...' Ne idem na Kosovo i neću dopustiti da mi se određuje koliko vremena trebam provesti u svojoj zemlji", rekao je Vučić.

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić poručio je, u povodu današnjeg sprječavanja odlaska ljudi na predizborni skup i postavljanje barikada, kako se "Beograd trudi biti konstruktivan", ali da "Priština stalno provocira". "Čemu to služi", upitao je Dačić na tiskovnoj konferenciji i naglasio kako su izbori na Kosovu organizirani uz pomoć OESS-a i da "ne vidi čemu suprotstavljanje prištinskih vlasti takvoj odluci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednički izbori u Srbiji bit će održani 2. travnja, a među 11 kandidata najviše šansi za pobjedu u prvom, pa i u eventualnom drugom krugu, dosadašnja istraživanja javnog mišljenja daju aktualnom premijeru i vođi Srpske napredne stranke Aleksandru Vučiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo