ep izglasao rezoluciju / Bolje za okoliš i potrošače: Uskoro ćemo koristiti jedan punjač za sve elektroničke uređaje

Image
Foto: Shutterstock

U svijetu se stvori oko 50 milijuna tona e-otpada godišnje, a Europa je drugi najveći proizvođač s ukupno 12,3 milijuna tona

30.1.2020.
15:50
Shutterstock
VOYO logo

Europski parlament je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu izglasao rezoluciju u kojoj traži uvođenje jedinstvenog punjača za sve elektroničke uređaje.

U rezoluciji koja je izglasana s velikom većinom glasova - 582 glasa za, 40 protiv i 37 suzdržanih - zastupnici traže od Komisije da do srpnja pripremi zakonodavni prijedlog kojim bi se propisala obveza jedinstvenog punjača ili da to učini kroz delegirani akt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U direktivi o radio opremi donesenoj 2014. godine, Vijeće i Parlament zatražili su uvođenje jedinstvenog punjača i dali ovlasti Komisiji da može uvesti takvu obvezu delegiranim aktom.

Komisija može na temelju delegiranih ovlasti odobrenih u tekstu zakona samostalno unijeti promjene u tu direktivu pod uvjetom da ne mijenja ključne elemente toga zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija priprema i donosi delegirane akte nakon savjetovanja sa stručnim skupinama koje su sastavljene od predstavnika svih država članica.

Nakon što Komisija donese akt Parlament i Vijeće obično imaju rok od dva mjeseca da iznesu sve prigovore. Ako to ne učine, delegirani akt stupa na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da Komisija odluči izići sa zakonodavnim prijedlogom uslijedit će redoviti postupak. Redoviti postupak podrazumijeva da se na prijedlog Komisije očituju oba suzakonodavca - Vijeće i Parlament, koji svaki za sebe treba utvrditi svoje stajalište, a nakon toga se kreće u usuglašavanje tih stajališta. Kada se postigne  suglasnost slijedi izglasavanje postignutog kompromisa i tek onda zakon stupa na snagu.

I hrvatski zastupnici pozivaju na uvođenje jedinstvenog punjača za elektroničke uređaje poput mobilnih telefona, tableta, čitača e-knjiga, pametnih kamera itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svjedoci smo rastuće fragmentacije tržišta mobilnih telefona i ostalih malih i srednjih elektroničkih uređaja, što dovodi do porasta e-otpada. U svijetu se stvori oko 50 milijuna tona e-otpada godišnje, a Europa je drugi najveći proizvođač s ukupno 12,3 milijuna tona. Hitno je potrebno rješenje koje će smanjiti količinu e-otpada. Svakom kupnjom novog uređaja potrošači su dužni kupiti i novi punjač što dodatno povećava troškove pri kupnji. Jedinstveni punjač nije samo rješenje za pitanje okoliša već je to rješenje za smanjenje troškova potrošača koje pritom štiti njihova prava i slobodu glasa. Uvođenjem jedinstvenog punjača ne bi samo zaštitili potrošače već i svijet u kojem živimo promičući svijest i potrebu o zaštiti okoliša“, poručila je hrvatska zastupnica Sunčana Glavak (HDZ/EPP).

"Uvođenje univerzalnih punjača je bolje i za okoliš i za potrošače. Ako Europa zaista želi biti predvodnik u novom zelenom planu, uvođenje jedinstvenih punjača jedan je od koraka k tome. Smanjivanje nepotrebnog e-otpada može imati pozitivan utjecaj na okoliš, a ovakva rješenja istovremeno mogu potaknuti proizvođače na osmišljavanje efikasnijih i kvalitetnijih načina punjenja elektroničkih uređaja", rekao je zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Zadovoljna sam što smo ovom Rezolucijom otišli korak dalje na tri područja, prvo, oko zaštite okoliša smanjenjem električnog otpada, drugo, spriječili smo da tehnološki divovi diktiraju naše standarde i treće, olakšali život naših građana, jer mobilni telefon apsolutna je nužnost u 2020. godini da bismo mogli u potpunosti sudjelovati u društvu", rekla je Željana Zovko (HDZ/EPP).

"Vrijeme je pokazalo da se proizvođači ne žele dobrovoljno dogovoriti oko uspostavljanja jedinstvenog punjača i da je došao trenutak za rezolutnije odluke Europske komisije. Proizvođači su se dugo opirali uspostavi jedinstvenog punjača, ali riječ je o logičnom koraku i vrijeme je da ih prisilimo na to. To je za njih maleni korak koji će smanjiti velike frustracije, ali i troškove potrošača. Još važnije, jedinstveni punjač će smanjiti nepotrebno zagađenje okoliša", izjavio je Tomislav Sokol, koji je član nadležnog Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko od nas kod kuće ima nekoliko punjača koje nikad ne koristi. Nekoliko smo ih već i bacili, ali po ladicama se i dalje nakupljaju novi. Ako uzmemo u obzir da nepotrebni punjač poskupljuje uređaj i do 300 kuna, očito je da postojeće stanje ne odgovara potrošačima niti okolišu. Jedino profitira industrija!", izjavila je Biljana Borzan (SDP/S&D).

Inicijativu za rezoluciju pokrenuo je EPP, a potpisalo je 20-tak zastupnika iz svih važnijih grupacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo