traje akcija policije / Bomba poslana u tvrtku jednog od najbogatijih Hrvata: 'Ovo ne smije proći nekažnjeno'

Image
Foto: Shutterstock

Slanje paketa s eksplozivom nije uobičajeno u Čileu

29.7.2019.
21:35
Shutterstock
VOYO logo

Čileanska policija traga za nepoznatom osobom koja je poslala paket bombu u sjedište tvrtke Quiñenco, čiji je predsjednik Andronico Lukšić, jedan od najbogatijih ljudi u Čileu, inače hrvatskog podrijetla, objavljeno je u ponedjeljak.

Dva paketa bombe iste izrade bila su zaprimljena u četvrtak u glavnom gradu Santiago de Chileu, prvi u policijskoj postaji, a drugi u uredu Quiñenca, konzorciju u vlasništvu Grupacije Lukšić (Grupo Luksic).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paket u policijskoj postaji eksplodirao je oko 13 sati po lokalnom vremenu i ozlijedio osmero policajaca, a drugi je identificiran prije nego što je eksplodirao. 

Drugi paket, poslan u Quiñenco, bio je namijenjen Rodrigu Hinzpeteru, odvjetniku tvrtke koji je od 2010. do 2014. bio ministar unutarnjih poslova za mandata predsjednika Sebastiána Piñere. Nakon što je otkriven eksploziv cijela zgrada je evakuirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Duboko žalim zbog terorističkog čina u Čileu”, napisao je Andronico Lukšić na Twitteru. “Čile zaslužuje da odgovorni za ovaj kukavički čin, koji je za svaku osudu, ne prođu nekažnjeno”, dodao je.

Lukšić je u Čileu vlasnik rudnika, njegov konglomerat posluje i u financijskom i medijskom sektoru, a u Hrvatskoj je Lukšić grupa jedan od najvećih ulagača u turističkom sektoru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paketi s eksplozivom poslani su s istog mjesta putem čileanske pošte (Correos de Chile), a na odredišta su stigli u razmaku od sat vremena. Sigurnosne kamere  pokazale su kako je jedna zaposlenica pošte predala paket u policijsku postaju na sjeveru grada, no još se istražuje je li povezana s napadom za koji nitko nije preuzeo odgovornost. 

Slanje paketa s eksplozivom nije uobičajeno u Čileu, ali u posljednje dvije godine bilo je nekoliko slučajeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik zemlje Piñera, koji obnaša drugi mandat, osudio je napad i nazvao ga "terorističkim“, a zatim je pozvao zastupnike u parlamentu na usvajanje novog antiterorističkog zakona. 

„On bi policiji, državnim odvjetnicima i sucima dao dodatne mogućnosti“, izjavio je Piñera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U siječnju 2017. paket s eksplozivom bio je poslan na kućnu adresu Óscara Landerretchea, tadašnjeg predsjednika čileanske državne kompanije za bakar Codelco

Čile je najveći proizvođač bakra u svijetu, s udjelom od oko 28 posto. Bomba iz 2017. bila je aktivirana u njegovoj kuhinji i ozlijedila Landerretchea, njegovu kćer i kućnu pomoćnicu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom ove godine eksplozivna naprava eksplodirala je na jednoj autobusnoj stanici, ozlijedivši pet osoba. U svibnju je predsjednik gradskog metroa Louis de Grange primio poštom paket na kućnu adresu. Prije nego ga je otvorio pozvao je policiju koja je ustanovila da je riječ o bombi.

Za te prijašnje slučajeve sumnjičila se skupina Individualistas Tendiendo a lo Salvaje (ITS), ekološka i anarhistička grupacija nastala 2011. u Meksiku, koja djeluje i u drugim zemljama. Njihova eventualna povezanost s bombaškim akcijama protiv Codelca i metroa objašnjavala se odmazdom za štetu prirodi koje te kompanije rade pod zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo