oko 200 ranjenih / Bombaški napad u parku: najmanje 65 poginulih, žrtve u najvećem broju žene i djeca

Najmanje 65 osoba je ubijeno, a više od 280 ranjeno, uglavnom žena i djece, u nedjelju navečer u eksploziji blizu gradskog parka u Lahoreu, velikom pakistanskom gradu u kojem su kršćani slavili Uskrs, rekao je jedan visoki lokalni dužnosnik, prenose agencije

27.3.2016.
21:37
VOYO logo

Odgovornost za napad preuzela je talibanska frakcija Jamaat-ul-Ahrar, koja tvrdi da je bombaški napad bio usmjeren na pakistansku kršćansku manjinu. 

"Meta napada bili su kršćani. Želimo poslati poruku premijeru Nawazu Sharifu da smo ušli u Lahore. On može činiti što želi ali neće nas zaustaviti. Naši bombaši samoubojice nastavit će s napadima", rekao je glasnogovornik frakcije Ehsanullah Ehsan, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj žrtava je porastao na 65. Traju operacije pomoći", rekao je Muhamad Usman, visoki gradski dužnosnik koji je dodao da se vojnici raspoređuju na mjestu događaja.

"Tražili smo pomoć vojske", rekao je i precizirao da su među žrtavama žene i djeca i da bi broj stradalih mogao porasti jer su brojni ranjeni u kritičnom stanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan policijski dužnosnik drži da se radi o samoubilačkom napadu u parku prepunom ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom 2014. u talibanskom samobilačkom atentatu u Vagahu, pograničnom mjestu s Indijom, ubijeno je više od 50 osoba. Posljednjih godina crkve su na meti napada u Lahoreu, uporištu premijera Navaza Šarifa u pokrajini Pandžab. U Pakistanu oružane islamističke skupine napadaju kršćansku manjinu koja predstavlja oko 2 posto stanovništva te većinski muslimansko sunitske zemlje s gotovo 200 milijuna stanovnika.

Neki kršćani su također optuženi zbog uvrede islama, što je zločin kažnjiv i smrtnom kaznom u Pakistanu prema spornom zakonu o kleveti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju je policija suzavcem rastjerala prosvjed u Ravalpinidju oko 25.000 pobornika Mumtaza Kadrija, islamista koji je pogubljen u veljači jer je 2011. ubio guvernera Pendžaba Salmana Tasera.

Mumtaz Kadri je priznao ubojstvo i rekao da se želio osvetiti Salmanu Taseru, političaru koji je branio Asiju Bibi, kršćanku osuđenu na smrt zbog klevete. Informativni kanali nisu prenosili prosvjed u Ravalpindiju, mediji su izloženi sve većoj cenzuri države koja ne želi izvještavati o tom tipu prosvjeda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo