Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Neovisna država Katalonija?

Borba za referendum: Većina Katalonaca protiv neovisnosti

Anketa je provedena na uzorku od 1500 ispitanika

Image
Foto: AP Images
Hina/ 21.12.2019. u 11:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Oko 43,7 posto stanovnika autonomne pokrajine Katalonije htjelo bi da ona postane neovisna država dok se tome protivi njih 47,9 posto, pokazala je anketa koju je u petak objavila javna katalonska institucija za ispitivanje mišljenja Centre d'Estudis d'Opnió (CEO).

Istraživanje je provedeno u trenutku zategnutih političkih odnosa Barcelone i Madrida, te nakon što je sudac Vrhovnog suda u listopadu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja referenduma o samostalnosti 2017.

Ustavni sud je bio zabranio provođenje referenduma. Dužnosnici su nakon referenduma proglasili republiku Kataloniju, no ona nije zaživjela u stvarnosti.

CEO je proveo anketu od 14. studenog do 5. prosinca na uzorku od 1500 ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Katalonija sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku jedna je od 17 autonomnih pokrajina Španjolske. Ona je turistički i industrijski motor gdje nastane 19 posto španjolskog BDP-a.

Od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, škole, bolnice i policiju a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada iz Madrida upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Upravo se čita

Image
u 97. godini života

Preminula supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je u listopadu kako do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine namjerava organizirati novi referendum o punoj nezavisnosti i uspostaviti republiku. Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je istovremeno da španjolski ustav ne dopušta referendume slijedom čega ga vlada ne namjerava odobriti.

Hina/ 21.12.2019. u 11:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
izborni rezultati

Plenković čestitao Čoviću na rezultatima

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba