Neovisna država Katalonija? / Borba za referendum: Većina Katalonaca protiv neovisnosti

Image
Foto: AP Images

Anketa je provedena na uzorku od 1500 ispitanika

21.12.2019.
11:40
AP Images
VOYO logo

Oko 43,7 posto stanovnika autonomne pokrajine Katalonije htjelo bi da ona postane neovisna država dok se tome protivi njih 47,9 posto, pokazala je anketa koju je u petak objavila javna katalonska institucija za ispitivanje mišljenja Centre d'Estudis d'Opnió (CEO).

Istraživanje je provedeno u trenutku zategnutih političkih odnosa Barcelone i Madrida, te nakon što je sudac Vrhovnog suda u listopadu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina zbog organiziranja referenduma o samostalnosti 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustavni sud je bio zabranio provođenje referenduma. Dužnosnici su nakon referenduma proglasili republiku Kataloniju, no ona nije zaživjela u stvarnosti.

CEO je proveo anketu od 14. studenog do 5. prosinca na uzorku od 1500 ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katalonija sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku jedna je od 17 autonomnih pokrajina Španjolske. Ona je turistički i industrijski motor gdje nastane 19 posto španjolskog BDP-a.

Od 1978. godine ima svoju vladu, parlament, škole, bolnice i policiju a katalonski jezik je službeni u tamošnjim institucijama. Španjolska središnja vlada iz Madrida upravlja vanjskom, obrambenom i fiskalnom politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik katalonske vlade Quim Torra rekao je u listopadu kako do kraja svog mandata u prosincu 2021. godine namjerava organizirati novi referendum o punoj nezavisnosti i uspostaviti republiku. Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je istovremeno da španjolski ustav ne dopušta referendume slijedom čega ga vlada ne namjerava odobriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo