neizvjesna sudbina / Borcima iz Azovstala žele suditi kao 'nacistima'. Vapaj sestre: 'Molimo međunarodnu zajednicu da ih spasi!'

Image
Foto: AP Images

Glasnogovornik Kremlja obećao je da će se prema borcima koji su se predali postupati 'u skladu s međunarodnim standardima'

18.5.2022.
10:22
AP Images
VOYO logo

Sudbina stotina ukrajinskih vojnika koji su mjesecima branili Mariupolj i kao posljednje utočište držali čeličanu Azovstal vrlo je neizvjesna nakon što su se predali te su prebačeni na teritorij pod ruskom kontrolom.

Rusko ministarstvo obrane u srijedu je objavilo da se od ponedjeljka iz čeličane Azovstal predalo ukupno 959 boraca, a u posljednja 24 sata 694. Rusija kaže da je od onih koji su se predali ukupno 80 ranjeno, od kojih je 51 prebačeno u bolnicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinska strana nada se da će se vratiti u domovinu u sklopu razmjene zarobljenika, međutim, neki ruski dužnosnici smatraju da im se treba suditi kao ratnim zločincima, a idu toliko daleko da čak predlažu i smrtnu kaznu.

Ruski istražitelji rekli su da planiraju ispitati vojnike i da bi ih mogli optužiti za "zločine koje je ukrajinski režim počinio protiv civilnog stanovništva na jugoistoku Ukrajine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak navečer sedam autobusa s ukrajinskim vojnicima napustilo je čeličanu Azovstal i stiglo u bivšu zatvorsku koloniju u gradu Olenivka u Donjecku.

"Nacističke zločince ne treba razmjenjivati"

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, obećao je da će se prema borcima koji su se predali postupati "u skladu s međunarodnim standardima", ali su to odmah potkopali izjave nekih ruskih dužnosnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Leonid Slutski, ruski zastupnik koji je sudjelovao u pregovorima s Ukrajinom ranije u ratu, predložio je da Rusija ukine moratorij na smrtnu kaznu za borce iz Azova, nazivajući ih "životinjama u ljudskom obliku".

"Nacističke zločince ne treba razmjenjivati", rekao je Vjačeslav Volodin, jedan od najmoćnijih ruskih dužnosnika i predsjednik Dume, prenosi Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Naša zemlja postupa humano prema onima koji su se predali ili su zarobljeni. Ali što se tiče nacista, naš stav bi trebao ostati nepromijenjen: to su ratni zločinci i moramo učiniti sve da im se sudi.”

Image
što će biti s njima /

Pogledajte ova lica. Sudbina boraca iz Azovstala je neizvjesna. Rusi im žele suditi, a neki i pogubiti

Image
što će biti s njima /

Pogledajte ova lica. Sudbina boraca iz Azovstala je neizvjesna. Rusi im žele suditi, a neki i pogubiti

Borci su jeli samo jednom dnevno

Sandra Krotevič, sestra šefa kabineta Azova, Bogdana Kroteviča, rekla je da je bila u kontaktu sa svojim bratom u utorak u 5 sati ujutro i da je on još uvijek bio u Azovstalu, ali od tada se nije čula s njim. Posljednjih tjedana, rekla je, zalihe hrane i vode u čeličani su počele nestajati. Vojnici su jeli samo jednom dnevno i pili vodu iz cijevi i drugih nečistih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sandra Krotevič je rekla da su borci odavno shvatili da Mariupolj više nema stratešku važnost za ukrajinsku vojsku i da su se nadali da će moći pokopati svoje mrtve i evakuirati ozlijeđene, ali su priželjkivali rasplet koji bi im omogućio da odu u teritorij pod kontrolom Ukrajine ili neke treće zemlje.

Sada su borci u nemilosti ruskih vlasti, a tvrdolinijaški komentatori zahtijevaju da se ne razmjenjuju. Na državnom RT-u, komentator Anton Krasovski nazvao je evakuirane ukrajinske borce "ranjenim teroristima" i zahtijevao da se ne predaju Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki član Azova koji bude vraćen u Kijev bit će naš poraz, kapitulacija Rusije", rekao je Krasovski. Pozvao je građane "da to ne dopuste", rekavši da bi trebalo biti suđenje, a "RT može održati livestream za njihove supruge".

"Njihovi životi su u rukama međunarodne zajednice"

Usred takve retorike iz Rusije, Sandra Krotevič je pozvala međunarodnu zajednicu da pronađe način da osigura povratak vojnika u Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Njihovi su životi u rukama međunarodnih čelnika. Ako uspiju pronaći način da ih spase, svi građani Ukrajine bit će im iznimno zahvalni. Oni su heroji za cijelu Ukrajinu”, rekla je u telefonskom razgovoru za Guardian.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo