ZAVRZLAMA / Boris Johnson uvjeren u Brexit sa sporazumom, ali Irska upozorava da vrijeme curi

Image
Foto: AP Images

'Poštovat ćemo zakon, no uvjereni smo da možemo izaći 31. listopada i najbolji način da to učinimo jest da dogovorimo sporazum'

27.9.2019.
17:53
AP Images
VOYO logo

Britanski premijer BorisJohnson rekao je da će njegova vlada poštovati zakon i vjeruje da će Britanija napustiti EU sa sporazumom, no Irska ga upozorava da vrijeme curi, a London još nije iznio nove prijedloge.

Johnson je obećao da će Veliku Britaniju izvesti iz Unije 31. listopada sa sporazumom o razdruživanju ili bez njega, ali je Parlament u Londonu izglasovao zakon kojim ga prisiljava da zatražiodgodu ako ne dogovori novi sporazum do 19. listopada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poštovat ćemo zakon, no uvjereni smo da možemo izaći 31. listopada i najbolji način da to učinimo jest da dogovorimo sporazum", odgovorio je Johnson novinarima na pitanje traži li odgodu ili novi zakon.

"Zato je čin predaje tako štetan", rekao je Johnson misleći na zakon kojim ga Parlament prisiljava da traži odgodu ako ne dogovori sporazum. Johnson je taj zakon već nazvao "činom poniženja" i "kapitulacijom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bruxellesu je irski šef diplomacije Simon Coveney upozorio da EU i Britanija tek trebaju smanjiti razlike i dogovoriti novi sporazum. 

Nakon sastanka s Michelom Barnierom, glavnim pregovaračem EU za Brexit,  Coveney je rekao da EU još želi pregovarati, ali samo na temelju "ozbiljnih prijedloga" koje bi iznijela Britanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Do sada ih nije bilo i sve dok ne dobijemo ozbiljan pismeni prijedlog... te velike razlike ostaju. A vrijeme curi", ustvrdio je Coveney pa poručio "Na potezu su britanski premijer i njegov tim".

Dodao je da je Irska otvorena za mogućnost odgode Brexita i da je "odgoda povoljnija od izlaska bez sporazuma". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori zapinju na zaštitnom mehanizmu, tzv. bacskstopu koji London ne želi, a riječ je o mjeri koja bi spriječila povratak tvrde granice između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Republike Irske.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo