Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
bivši predsjednik srbije

Boris Tadić: 'Politička isprika vrlo je važna u odnosima Hrvatske i Srbije, u moje vrijeme nije bilo ovoliko tenzija'

Tadić kaže kako 'u vrijeme prethodne vlasti nije bilo histerije oko odlaska u Hrvatsku', a komunikacija između čelnika dviju država bila je na drugačijoj razini i 'bez zapaljivih izjava'

Image
Foto: HaloPix/PIXSELL
Hina/ 12.2.2018. u 18:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić ocijenio je u ponedjeljak srpsko-hrvatske odnose "temeljnima za funkcioniranje regije" i poručio da je "politika isprika" veoma važna, podsjetivši kako su u vrijeme njegova mandata odnosi između dviju država bili "neusporedivo bolji nego danas".

"Ono što smo u vremenu mog mandata Ivo Josipović (bivši predsjednik Hrvatske) i Jadranka Kosor (bivša hrvatska premijerka) učinili bilo je neusporedivo bolje od odnosa danas. Odnose danas ponovo pokušavamo graditi, a ti odnosi su temeljni za funkcioniranje regije", rekao je Tadić za regionalnu N1 komentirajući današnji posjet srbijanskog šefa države Hrvatskoj.

Tadić kaže kako "u vrijeme prethodne vlasti nije bilo histerije oko odlaska u Hrvatsku", a komunikacija između čelnika dviju država bila je na drugačijoj razini i "bez zapaljivih izjava", dok se danas "na obje strane pridonosi toj atmosferi".

Bivši srbijanski predsjednik kaže kako "nije normalno" zalagati se za pomirenje s Hrvatskom, a nabavljati oružje i implicirati "prijetnje Hrvatskoj oružjem dugog dometa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Morate pokazati da ste za politiku pomirenja, a način na koji naoružavate vojsku mora biti sukladan mirovnoj politici... Ne mogu agresivci i nacionalisti pridonijeti miru, to je temeljni problem", poručio je Tadić.

Bivši predsjednik Srbije smatra da Vučić ne vidi koje su vrijednosti politike isprika i da je to "problem politike koju (Vučić) vodi".

Upravo se čita

Image
drama na bazenima

Posjetitelj Tuheljskih toplica: 'Žena je povraćala, zaposlenik je drugom zaposleniku vikao: Bježi van, curi!'

"Proći će još mnogo godina dok ne shvati zašto je politika isprika važna. Problem je kad političar koji je doprinosio ratnom huškanju ne vidi da je politika isprika potrebna kako bi se pridonijelo normaliziranju odnosa", naglasio je Boris Tadić, ocijenivši ispriku "elementarnom ljudskom reakcijom".

"To je fundamentalni doprinos politici pomirenja, to nije nikakvo ponižavanje nacije. Tko to ne razumije, ne razumije ni svrhu politike", naglasio je bivši srbijanski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tadić je ustvrdio i da srpsko-hrvatske odnose opterećuju pitanja granica i nestalih, te da je tijekom njegova mandata s vodstvom Hvatske napravljen sličan dogovor današnjem, ali je uslijedila promjena vlasti i ništa od dogovorenog nije provedeno.

"Iznimno je važno i teško pitanje za obje zemlje razgraničenje na Dunavu. Ni naša niti hrvatska javnost nisu dovoljno upoznate da je to pitanje trebalo biti 'zaleđeno' do ulaska Srbije u EU ili da ga se podvrgne arbitraži. To smo pitanje mogli ostaviti iza sebe još  2012. godine", rekao je Boris Tadić, komentirajući današnje razgovore predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagrebu.

Hina/ 12.2.2018. u 18:39
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
predsjednik Srbija centra

Vučićev protivnik zadržan na granici na povratku iz Hrvatske: 'Ovo je politički pritisak i maltretiranje'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba