borba protiv pretilosti / Britanci uvode porez na zašećerena pića: inicijativu pokrenuo ugledni kuhar Jamie Oliver

28 posto djece u Velikoj Britaniji ima problema s prekomjernom težinom. Zato će britanski parlament za dvije godine, kao mjeru borbe protiv pretilosti, uvesti porez na zašećerene sokove

17.3.2016.
19:04
VOYO logo

U jednoj prosječnoj limenci gaziranog britanskog pića ima više šećera nego što se preporuča kao dnevni unos. 

No Velika Britanija tome bi uskoro mogla stati na kraj. Za dvije godine kreću s porezom na zašećerena pića. Tako planiraju smanjiti opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo tvrtkama koje proizvode ta pića dati dovoljan rok da se prilagode. Imat ćemo dvije kategorije poreza: prvi za one sokove koji imaju više od pet grama šećera u 100 mililitara i drugi za one koji imaju više od osam",  rekao je britanski ministar financijaGeorge Osburne.

Mjera je to kojem se britanska vlada bori protiv pretilosti. Time će se državna blagajna na godinu napuniti za 510 milijuna funti koje će se uložiti u promicanje sportskih aktivnosti osnovnoškolaca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želim u budućnosti pogledati na moje vrijeme u parlamentu i reći generaciji moje djece: Žao mi je, znali smo za taj problem, no nismo ništa poduzeli", kaže Osburne. 

Inicijativu je pokrenuo poznati kuhar Jamie Oliver. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je iznenađujući i hrabri potez ministra financija. Mislim da će se ovime potaknuti promjene. Trebamo zaštiti našu djecu. Šokiran sam, ali na dobar način", tvrdi poznato TV lice. 

Očekivano, proizvođači pića protive se ovom potezu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dokazi ne opravdavaju ovaj pristup. Sektor bezalkoholnih pića jedini je ogranak prehrambene industrije koji stalno radi na smanjenju šećera. Znamo da je ovo ispravno zbog zdravlja djece, no čini nam se nepravednim da smo samo mi na udaru", smatra Gavin Partington, direktor britanskog Udruženja bezalkoholnih pića.  

No, ovakva vrsta nameta ima dokazane koristi. U Meksiko je sličnim porezom smanjena prodaja pića za 12 posto, a u Mađarskoj je smanjena količina šećera u pićima za 40 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo