Zaoštravanje odnosa / Britanci zadržali iranski tanker, a Teheran im poručio da je to ozbiljna prijetnja

Image
Foto: ap images

Gibraltar je u četvrtak presreo i zaplijenio supertanker Grace 1 na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji, što je izazvalo diplomatski spor

8.7.2019.
9:34
ap images
VOYO logo

Britansko zadržavanje iranskog tankera prošli tjedan prijetnja je i nekorektan postupak, rekao je iranski ministar obrane Amir Hatami u ponedjeljak u govoru koji je uživo prenijela državna televizija. 

Britanska kraljevska mornarica zaplijenila je naftni tanker u četvrtak dramatičnom intervencijom koja je izazvala ljutnju Teherana i mogla bi produbiti sukob sa Zapadom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gibraltar je u četvrtak presreo i zaplijenio supertanker Grace 1 na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji, što je izazvalo diplomatski spor između Velike Britanije i Irana, a Teheran je reagirao na način da je pozvao britanskog veleposlanika na konzultacije. 

Gibraltar smatra da ima razloga za pretpostavku da sirova nafta na brodu ima veze sa sirijskom rafinerijom Banjas, čime se krše sankcije koje je EU donio protiv te ratom pogođene zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Gibraltar je dobio dozvolu svojeg vrhovnog suda da zadrži tanker 14 dana, objavila je njegova vlada u petak, na dan kad je zapovjednik iranske revolucionarne garde zaprijetio u znak osvete zapljenom britanskog broda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvojeno od tog događaja, Hatami je rekao da iransko rušenje američke bespilotne letjelice bez posade prošli mjesec šalje poruku da će Islamska Republika braniti svoje granice.

Washington je rekao da je dron srušen nad međunarodnim vodama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran ne traži rat ni sa kojom zemljom, rekao je u ponedjeljak o incidentu rušenja američkog drona načelnik stožera iranske vojske Abdolrahim Musavi, prenijela je poluslužbena novinska agencija Mehr.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država povećane su nakon što je islamska Republika srušila američku bespilotnu letjelicu prošli mjesec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski dužnosnici rekli su da je dron bio u njihovu zračnu prostoru, a Washington je rekao da je dron letio nad međunarodnim vodama.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo