may u problemima / Britancima je ovo trebao biti prvi vikend izvan EU, ali trakavici oko Brexita nema kraja: Što slijedi dalje?

Iz Unije upozoravaju da je tvrdi Brexit, odnosno izlazak bez dogovora, sve izgledniji

31.3.2019.
7:00
VOYO logo

Prema originalnom planu, ovo je Britancima trebao biti prvi vikend izvan Europske unije. No, trakavici oko Brexita ne nazire se kraj. 

Nakon što je parlament jučer i treći put odbio sporazum o izlasku, premijerka Theresa May i njezina vlada sada traže načine kako bi se parlamentarci o sporazumu izjasnili i četvrti put. Istodobno, iz Unije upozoravaju da je tvrdi Brexit, izlazak bez dogovora, sve izgledniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo glasali za napuštanje EU i to je bilo to. Bez dogovora, kraj, napuštanje EU. I to je trebalo biti danas. U parlamentu su nas silno iznevjerili", kazao je William Geach, zagovornik Brexita

U parlamentu reda nema već mjesecima. Baš na dan prvotno predviđen za Brexit, i treći put je odbijen sporazum o izlasku, a premijerka Theresa May mogla je zaključiti samo jedno: "Ponovno nismo uspjeli dati potporu izlasku iz Europske unije na uređen način. Implikacije ovakve odluke parlamenta su ozbiljne."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što slijedi već u ponedjeljak je nova runda glasanja u parlamentu, o neobvezujućim prijedlozima, kako bi se pokušao naći put naprijed. Već za 10 dana na redu izvanredni summit europskih čelnika o eventualnoj novoj odgodi, dok je petak, 12. travnja dan izlaska iz Unije bez dogovora, ne bude li nove odgode. A bude li je, Britanija će morati održati izbore za europski parlament krajem svibnja.

"U ponedjeljak će ovaj Dom nastaviti proces, kako bi se vidjelo postoji li stabilna većina za neku od alternativnih verzija za naš budući odnos s EU. Naravno, sve opcije zahtijevat će sporazum o izlasku. Gospodine predsjedniče, bojim se da smo ovaj proces u ovom Domu doveli do ruba", kazala je britanska premijerka Theresa May. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim se slaže i vođa oporbenih laburista, ali on traži bolji sporazum, bez da objašnjava kakav. 

"Parlament je bio jasan, ovaj sporazum se sada mora izmijeniti, mora se pronaći alternativa. Ako premijerka to ne može prihvatiti, onda ona mora otići, ne u neodređenom trenutku u budućnosti, nego sada, kako bismo mogli odlučiti o budućnosti ove zemlje kroz opće izbore", izjavio je Jeremy Corbyn, vođa laburista

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka Europe ne može biti jasnija.

"Bez pozitivnog izbora, glavna mogućnost bit će bez izlazak bez dogovora, koji postaje sve vjerojatniji. To nikada nije bio naš scenarij", kazao je Michel Barnier, glavni europski pregovarač za Brexit

Za taj scenarij, što god mislili građani Velike Britanije, bit će prvenstveno krivi političari koje su birali u parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo