RTL Danas u Londonu / Britanija se nakon 47 godina probudila izvan Europske unije: 'Miriše na slobodu!'

Vladi ostaje stvoriti Britaniju kakvu su obećali građanima, a taj put neće biti nimalo lagan

1.2.2020.
18:40
VOYO logo

Velika Britanija od subote u ponoć više nije članica Europske unije! Ovaj povijesni trenutak, očekivano, izazvao je podijeljene reakcije, oduševljenje kod zagovornika Brexita i tugu kod onih koji su mu se protivili. 

Britanija se tako jutros nakon 47 godina, probudila izvan Europske unije.  
"Dan kada smo rekli - doviđenja!", sve naslovnice britanskih novina govore o novom Danu D britanske povijesti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da će biti teško u početku, ali uspjet ćemo. Možda će trebati godina, možda nekoliko godina, ali znate što? Miriše na slobodu!", vjeruje Toby Brennan, stanovnik Londona.

Drugi još ne mogu prežaliti izlazak iz EU-a. "Ovo je velika tragedija. Cijeli sam život u Europskoj uniji. Moj otac i moj djed borili su se u ratovima u Europi. Mislili smo da je to gotovo. Mislili smo da ćemo biti jedan kontinent u miru, u skladu. Ne djeluje kao da će biti rat, ali nije mirno koliko bi trebalo biti. Jako sam razočaran", kazao je James Parkes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I one sretne i one razočarane britanski premijer, tvrdi, razumije. Kaže kako ovo nije kraj, nego početak.

"Ponovno ćemo otkriti mišiće koje nismo upotrebljavali desetljećima. Moć neovisne misli i djelovanja. Ne zato što se želimo ograditi od bilo čega što su radili našli prijatelji iz EU. Naravno da ne. Želimo da ovo bude nova era prijateljske suradnje između EU i energične Britanije. Britanije koja je u isto vrijeme velika europska sila", kazao je Boris Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska zastava uklonjena je iz niza zastava europskih država unutar zgrade Europskog vijeća i spuštena je u stalnoj diplomatskoj misiji u Bruxellesu. 

"Želimo imati najbolji moguće odnos s Ujedinjenim Kraljevstvom, ali nikada neće biti dobar kao članstvo. Iskustvo nas je naučilo da snaga ne leži u izolaciji, nego u našoj ujedinjenoj Uniji", poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako misle građani Škotske koji se stoljećima bore protiv dominacije Londona. Većina je glasala protiv Brexita, a ipak napuštaju EU. Škotska vlada stoga je pozvala građane da održe bdijenje uz svijeće tražeći od Bruxellesa da "ostavi upaljeno svjetlo za Škotsku". Protiv Brexita bili su i stanovnici Sjeverne Irske čiji je granični problem i dalje jedan od gorućih.

Unatoč prosvjedima, povratka nema. Vladi ostaje stvoriti Britaniju kakvu su obećali  građanima. A taj put neće biti nimalo lagan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo