PLATINASTI JUBILEJ / Britanska kraljica Elizabeta II. obilježila obljetnicu: 70 godina je na tronu, otkrila je i koga želi vidjeti na svom mjestu

Ususret ovom platinastom jubileju poslala je priopćenje kojim je iznenadila mnoge

6.2.2022.
19:25
VOYO logo

Ona je najdugovječniji britanski monarh i jedina osoba na svijetu koja sama sebi izdaje dokumente. Ne može biti uhićena, slavi dva rođendana, stanuje u kući sa 700 soba i nikad nije dala pravi intervju. Njezino veličanstvo Kraljica Elizabeta II.

"Ima još nekoliko godina da bi prestigla Louisa XIV i postala najdugovječniji monarh ikad u povijesti. Naravno, to je i zbog moderne medicine ali i činjenice da je žena, zdrava žena koja brine o sebi. Donedavno je jahala i dalje vani puno šeta", govori Robert Lacey, povjesničar i konzultant serije Kruna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODLAZAK S POZICIJE /

Nakon samo četiri dana Peruanski premijer dao ostavku: Optužen je za zlostavljanje supruge i kćeri

Image
ODLAZAK S POZICIJE /

Nakon samo četiri dana Peruanski premijer dao ostavku: Optužen je za zlostavljanje supruge i kćeri

Jahanje, psi, seoski život. To je ono što je Elizabeta II. željela, ali nakon abdikacije strica i rane smrti njezina oca prijestolje je preuzela ona. Ovo su njezine riječi koje je izgovorila pet godina prije stupanja na tron. I drži ih se i dan danas.

"Obvezujem se pred svima vama da će cijeli moj život, bio kratak ili dug, biti posvećen služenju našoj velikoj imperiji kojoj svi pripadamo", govorila je Elizabeta II.

"Uvijek sam mislio da je njena filozofija da samo želi biti dobra kći svom ocu i ispuniti snove koje je on imao za nju", kaže povjesničar Hugo Vickers.

A evo što je obilježilo njezin 70 godina vladavine.


"Dužnost, ozbiljnost, ali i smisao za humor. Znate, kad je bila na sastanku vijeća Vlade i nečiji je telefon zazvonio i bili su jako osramoćeni. I ona kaže: Oh, dragi, nadam se da nije bio nitko važan", objašnjava Lacey.

70-godišnji jubilej slaviti će se cijelu godinu. Najviše zabava biti će u lipnju, a prva torta već je razrezana.

A onaj koji bi trebao nastaviti njezinim stopama je sin Charles. Kad Charles postane kraljem njegova Camilla ipak neće biti samo princeza nego kraljica.

"Mene to nije iznenadilo zato što je to potpuno u skladu sa svim pravilima britanske monarhije. Dakle, da je ona išla nešto u tome mijenjati ona bi zapravo mijenjala nekakva pravila, a njoj u ovom trenutku doista nije do toga. Ona ima previše tih nekih neugoda koje se događaju oko Andrewa, oko sina za kojeg su mnogi smatrali da joj je najdraži", objašnjava novinarka i urednica Nada Mirković.

Sinu miljeniku kraljica je oduzela sve kraljevske i vojne titule, nakon tužbe koju je protiv njega pokrenula žena koja tvrdi da ju je zlostavljao kad je bila maloljetna. No, sin prestolonasljednik, Charles, sudeći prema vitalnoj mamici na tron će se još načekati, a već sada na prijestolje čeka duže nego ijedan prijestolonasljednik u britanskoj povijesti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo