'ostajemo uz ukrajinu' / Britanska premijerka: 'Ukrajinci su nadmudrili Putina. Napravio je veliku stratešku pogrešku…'

Image
Foto: Shutterstock

'Ako se Putinu dopusti da uspije, to bi poslalo poruku drugim autoritarnim režimima diljem svijeta da je to na neki način prihvatljivo', rekla je Truss

25.9.2022.
18:33
Shutterstock
VOYO logo

Najava Vladimira Putina o mobilizaciji kako bi se ojačala invazija na Ukrajinu pokazuje da je ruskog predsjednika "nadmudrio" Kijev, rekla je britanska premijerka Liz Truss u ekskluzivnom intervjuu za CNN. Dodala je i da je Putin naredio hitnu vojnu eskalaciju "jer ne pobjeđuje".

"Napravio je stratešku pogrešku izvršivši invaziju na Ukrajinu", rekla je Truss u svom prvom intervjuu američkoj televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da su ga Ukrajinci nadmudrili. Vidjeli smo da Ukrajinci nastavljaju uzvraćati otpor ruskoj ofenzivi. I mislim da nije predvidio snagu reakcije slobodnog svijeta", dodala je britanska premijerka.

'Ne slušajte zveckanje oružjem'

Na pitanje kako bi zapadni čelnici trebali odgovoriti ako Putin pojača vojnu aktivnost u Ukrajini, Truss je rekao da "ne bi trebali slušati njegovo zveckanje oružjem i njegove lažne prijetnje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umjesto toga, ono što trebamo učiniti je nastaviti uvoditi sankcije Rusiji i nastaviti podržavati Ukrajince", kazala je.

Ranije ovog tjedna ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će zemlja pozvati 300.000 rezervista, nakon sve uspješnije ofenzive iz Kijeva koja je izazvala bijes u Rusiji. Zamah rata nedavno se okrenuo u korist Ukrajine, u obratu koji američki dužnosnici uglavnom vide kao dokaz da su oružje i obavještajni podaci koje je Zapad dostavio Kijevu posljednjih mjeseci bili učinkoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
raskid s tradicijom /

Liz Truss ide Trumpovim koracima? Britanska premijerka razmišlja o jednom od njegovih najkontroverznijih poteza

Image
raskid s tradicijom /

Liz Truss ide Trumpovim koracima? Britanska premijerka razmišlja o jednom od njegovih najkontroverznijih poteza

U govoru u kojem je najavio mobilizaciju, Putin je rekao da će upotrijebiti "sva sredstva koja su na raspolaganju", čak i povećanje spektra nuklearnog oružja, kako bi održao "teritorijalni integritet" Rusije.

“Ako se Putinu dopusti da uspije, to ne bi samo poslalo strašnu poruku u Europi i, naravno, velike prijetnje samom ukrajinskom stanovništvu, već bi također poslalo poruku drugim autoritarnim režimima diljem svijeta da je to na neki način prihvatljivo", rekla je Truss.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog toga je toliko važno da i dalje budemo odlučni, da ne slušamo zveckanje oružjem koje čujemo od Putina i da nastavimo podržavati Ukrajince do kraja. I to je ono u čemu sam odlučna. Znam da je predsjednik Biden apsolutno predan sa stajališta SAD-a. Blisko smo surađivali s našim američkim saveznicima, s G7, i nastavit ćemo to činiti dok Ukrajina ne prevlada", kazala je.

"Činjenica je da slobodni svijet nije učinio dovoljno da se rano suprotstavi ruskoj agresiji. I Putin se ohrabrio započeti ovaj užasni rat. I ne možemo vidjeti da se takva situacija događa u drugim dijelovima svijeta", poručila je Truss.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo