ZDRAVSTVO I FINANCIJE U GABULI / Britanski premijer u jednom danu ostao bez dva ministra. Jedan ostavku objavio na Twitteru, drugi mu poslao pismo

Image
Foto: AP Photo/Matt Dunham, Pool, FILE

Sunak i Javid formalno su javno poduprli Johnsona tijekom više mjeseci trajanja skandala zbog ponašanja njegove administracije

5.7.2022.
21:24
AP Photo/Matt Dunham, Pool, FILE
VOYO logo

Britanski ministri financija i zdravstva Rishi Sunak i Sajid Javid podnijeli su u utorak ostavku na dužnost dovodeći u novu krizu vladu britanskog premijera Borisa Johnsona.

Da podnosi ostavku na mjesto britanskog ministra financija Sunak je objavio u utorak na Twitteru, dok je Sajid Javid podnio je ostavku na mjesto britanskog ministra zdravstva u pismu premijeru Borisu Johnsonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunak je na Twitteru napisao: "Shvaćam da je ovo možda moj posljednji ministarski posao, ali vjerujem da za ove standarde vrijedi boriti se i zato podnosim ostavku."

Javid se pak u svom pismu Johnsonu osvrnuo na prošlomjesečno glasovanje o povjerenju premijeru, rekavši: "Jasno mi je da se ova situacija neće promijeniti pod vašim vodstvom – i stoga ste izgubili i moje povjerenje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
primjer toksične muškosti /

Johnson: 'Da je Putin žena mislim da se ne bi upustio u ludi, mačo rat'

Image
primjer toksične muškosti /

Johnson: 'Da je Putin žena mislim da se ne bi upustio u ludi, mačo rat'

Čelnik britanskih laburista Keir Starmer izjavio je kako je jasno da se ruši vlada premijera Johnsona nakon ostavke dvaju ključnih ministara.

"Nakon svih ljigavosti, skandala i neuspjeha, jasno je da se ova vlada sada ruši", rekao je Starmer u izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavke su uslijedile nakon što je Johnson ranije tijekom dana bio prisiljen na ponižavajuću ispriku zbog svog rješavanja spora oko osramoćenog zamjenika glavnog šefa parlamentarnog kluba konzervativaca Chrisa Pinchera, nakon što se pokazalo da je premijer zaboravio da mu je već ranije bilo rečeno o prethodnim optužbama protiv Pinchera za "nedolično" ponašanje.

Pincher je podnio ostavku na dužnost prošli tjedan nakon tvrdnji da je pipkao dvojicu muškaraca u privatnom klubu za članove, no Johnsonu su za optužbe protiv njega rekli još 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pincher, blizak suradnik Borisa Johnsona, priznao je prošlog tjedna da je "previše popio" i "osramotio sebe i druge" u privatnom klubu. Morao je dati ostavku na dužnost, ali je ostao u parlamentu.

Reakcije Downing Streeta na ovu novu krizu bile su predmet mnogih kritika. Downing Street je prvo bio rekao da Johnson nije bio upoznat s ranijim optužbama protiv Pinchera kada ga je u veljači imenovao na dužnost. No druga otkrića su pokazala da je bio obaviješten o tome još 2019., kada je bio ministar vanjskih poslova, a u utorak je Johnson napokon rekao da je Pincherovo imenovanje bilo "pogreška" i ispričao se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj novi skandal bila je kap koja je prelila čašu dvojice ministara pošto je Boris Johnson prošli mjesec jedva preživio glasanje o povjerenju među konzervativnim zastupnicima kojih je više od 40 posto glasalo protiv njega.

Čini se da bi ovo mogao biti konačan udarac koji će uzdrmati njegov ostanak na premijerskoj dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunak i Javid formalno su javno poduprli Johnsona tijekom više mjeseci trajanja skandala zbog ponašanja njegove administracije i osuđujućeg izvješća o zabavama u njegovom uredu i rezidenciji u Downing Streetu, koje su kršile stroga pravila karantene zbog COVID-19.

Lokalni mediji prenijeli su da Johnson i dalje uživa potporu nekih važnih ministara uključujući ministricu vanjskih poslova Liz Trtuss i ministra obrane Bena Wallacea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo