SRBIJANSKA PREMIJERKA / Brnabić posjetila Kosovo: 'Interes srpskog naroda je mir i stabilnost'

Image
Foto: Shutterstock

Tijekom posjeta sjevernoj Mitrovici, gdje većinski žive Srbi, srbijansku premijerku dočekali su brojni stanovnici sa srpskim zastavama i prosrpskim transparentima

5.9.2022.
19:17
Shutterstock
VOYO logo

Srbijanska premijerka Ana Brnabić posjetila je u ponedjeljak Kosovo te se založila za mir, stabilnost i toleranciju ustvrdivši da je to jedini način da Srbi ostanu na Kosovu, prenose srbijanski mediji.

Brnabić je kazala da je Beograd spreman na dijalog s Prištinom i donošenje teških odluka, dok Priština od njih bježi. Izrazila je nadu da će i prištinske institucije biti posvećene dijalogu i traženju kompromisa koji je neophodan za normalizaciju odnosa.
"Interes Srbije i srpskog naroda je mir i stabilnost", rekla je Ana Brnabić, navodi portal kosovskog Radija Mitrovica Sever, a prenosi slovenska tiskovna agencija STA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brnabić je posjetila Multimedijski centar u Sjevernoj Mitrovici ustvrdivši tom prilikom da je Kosovo trenutno u teškoj i kompliciranoj situaciji, ali da je zadovoljna što su "nakon zadnjih provokacija" uspjeli sačuvati mir.

Image
TEK SAD... /

Premijerka Brnabić prvi će put posjetiti Kosovo: 'To je licemjerno i neiskreno'

Image
TEK SAD... /

Premijerka Brnabić prvi će put posjetiti Kosovo: 'To je licemjerno i neiskreno'

Srbijanska premijerka ponovila je poruku predsjednika Aleksandra Vučića da će uvijek biti uz svoj narod na Kosovu navodeći da je srbijanska vlada u posljednjih nekoliko godina uložila više na Kosovu nego u zadnjih 40 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i pismo njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji su pozvali Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija da u nastavku dijaloga Beograda i Prištine pokažu spremnost za donošenje teških odluka u odlučujućem trenutku za sigurnost u Europi i stabilnost u regiji.

Brnabić je rekla da Srbija nikada nije bježala od teških odluka. "Mi smo ih prihvatili kada smo mislili da su u interesu Srbije i naših građana", rekla je dodavši da su "neki drugi bježali od teških, ali i od lakih, sasvim prirodnih odluka".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom posjeta sjevernoj Mitrovici, gdje većinski žive Srbi, srbijansku premijerku dočekali su brojni stanovnici sa srpskim zastavama i prosrpskim transparentima.

Brnabić je posjetila Kosovo tjedan dana nakon dogovora Beograda i Prištine o osobnim dokumentima, dok dvije strane još uvijek nisu riješile pitanje registarskih oznaka. Građani Kosova od četvrtka mogu ulaziti u Srbiju s osobnim dokumentima izdanim na Kosovu i bez posebnih ulazno-izlaznih dokumenata, koje ni Priština neće uvoditi za građane Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu iz Bruxellesa stiže najava da će posrednik EU Miroslav Lajčak posjetiti 9. rujna Prištinu i Beograd, zajedno s posebnim savjetnicima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza "s ciljem da se istraže mogućnosti za napredak u dijalogu Srbija-Kosovo".

Lajčak i posebni savjetnici francuskog predsjednika i njemačkog kancelara, Emanuel Bon i Jens Ploetner, u Prištini će se sastati s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo