Stabilni rast / Broj zaraženih u svijetu dosegnuo 25 milijuna: Od Covida-19 preminulo više od 840.000 osoba

Image
Foto: AP Images

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da službene brojke sigurno ne odražavaju stvarni broj zaraženih, oboljelih i preminulih

30.8.2020.
9:30
AP Images
VOYO logo

Na dan kad je Indija zabilježila svjetski rekord u dnevnom porastu broja novozaraženih u pandemiji covida-19 broj zaraženih u svijetu dosegnuo je u nedjelju 25 milijuna, prema podacima britanske i francuske novinske agenije Reuters i Afp. 

Podaci pokazuju stabilni rast broja oboljelih u svijetu uz premještanje glavnih žarišta iz SAD-a i Latinske Amerike u Indiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Indija je u nedjelju zabilježila novi 78.761 slučaj zaraze koronavirusom premašivši tako američki rekord od 77.299 zabilježen sredinom srpnja.

Image
proboj u domove /

Zaraženi gotovo svi štićenici Doma za starije u Kaštelima, u Podstrani 13 štićenka i djelatnika

Image
proboj u domove /

Zaraženi gotovo svi štićenici Doma za starije u Kaštelima, u Podstrani 13 štićenka i djelatnika

Indija je sada s 3,5 milijuna zaraženih iza Brazila (3,8 milijuna zaraženih) i SAD-a (5,9 milijuna zaraženih).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službeni broj zaraženih koronavirusom sad je najmanje pet puta veći od broja težih slučajeva gripe prosječno zabilježenih tijekom godine, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Širom svijeta od covida-19 preminulo je više od 840.000 osoba. Taj je broj premašio najveći broj umrlih od gripe od koje premine između 290.000 i 650.000 godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč rastućem broju zaraženih indijska vlada ukida ograničenja kako bi pokrenula ekonomiju.

U Latinskoj Americi najviše je oboljelih na svijetu, a dio zemalja pokazuje znakove blagog usporavanja epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u SAD-u pokazatelji upućuju na ublažavanje epidemije no pojavljuju se nova žarišta u središnjim dijelovima zemlje.

Čak i zemlje poput Novog Zelanda i Južne Koreje koje su prvotno uspjele staviti epidemiju pod kontrolu sada se bore s novim žarištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globalni tempo širenja bolesti nešto je sporiji.

Svijetu je bilo potrebno 39 dana za skok s pet na deset milijuna oboljelih, 24 dana za skok na 15 milijuna, 19 dana za skok na 20 milijuna oboljelih i sada tri tjedna da broj oboljelih naraste za idućih pet milijuna na 25 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom kolovoza stopa porasta broja novooboljelih usporila se na oko 1,2 posto u usporedbi sa 1,7 posto u srpnju, 1,8 posto u lipnju, 2,1 posto u svibnju, 4,6 posto u travnju i 7,7 posto u ožujku.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da službene brojke sigurno ne odražavaju stvarni broj zaraženih, oboljelih i preminulih, posebice u zemljama s ograničenim kapacitetima testiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je pandemija covida-19 daleko od španjolske gripe koja je 1918. pogodila 500 milijuna ljudi a deset posto je od zaraze i preminulo, stručnjaci brinu da službeni podaci podcjenjuju stvarne razmjere pandemije.

 Uz Rusiju u kojoj je zabilježeno 982 tisuće zaraženih i gotovo 17.000 umrlih, u Europi najpogođenija je Španjolska s 439 tisuća zaraženih  i 29.000 umrlih, Velika Britanija s 335 tisuća zaraženih i 41.000 umrlih, Francuska s gotovo 305 tisuća zaraženih i više od 30.000 umrlih, te Italija s 266 tisuća zaraženih i više od 35 tisuća umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema zadnjim podacima europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti najviše oboljelih na 100.000 stanovnika u protekla dva tjedna ima Španjolska - više od 205, a Hrvatska je pri vrhu tablice na kojoj je 40-ak zemalja s više od 80 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo