omikron dominantna varijanta / Brojke i izvještaji o omikronu u SAD-u bili pogrešni? 'Utvrdili smo da je udio omikrona manji'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

'Gotovo svi' od više od 400.000 Amerikanaca koji su umrli od COVIDA-19 u 2021. godini, nisu bili cijepljeni

29.12.2021.
12:27
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak je objavio podatke kojima se procjenjuje da omikron varijanta koronavirusa čini 58,6 posto varijanti koronavirusa koje su prisutne u Sjedinjenim Državama od 25. prosinca, čime je CDC revidirao svoju raniju projekciju, prenosi Jutarnji.

Agencija je također revidirala udio slučajeva omikrona za tjedan koji je završio 18. prosinca na 22 posto sa 73 posto, navodeći kao temelj za to dodatne podatke i brzo širenje varijante koje je djelomično uzrokovalo proturječnost izvještaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili smo više podataka iz tog vremenskog okvira i utvrdili da je udio omikrona manji. Važno je napomenuti da još uvijek bilježimo stalan porast udjela omikrona", rekao je glasnogovornik CDC-a.

Omikron varijanta, koja se brzo širi svijetom, prvi put je otkrivena u Južnoj Africi i Hong Kongu u studenom, a prvi poznati slučaj u SAD-u zabilježen je 1. prosinca kod potpuno cijepljene osobe koja je putovala u Južnu Afriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
problemi s omikronom /

Agencija za lijekove tvrdi da su brzi antigenski testovi na COVID-19 manje osjetljivi na omikron: PCR testovi sigurniji

Image
problemi s omikronom /

Agencija za lijekove tvrdi da su brzi antigenski testovi na COVID-19 manje osjetljivi na omikron: PCR testovi sigurniji

Otada se soj brzo proširio svijetom i izazvao porast zaraze u SAD-u, uzrokujući brojna otkazivanja letova i uništivši nade u normalniju ovogodišnju blagdansku sezonu.

Delta varijanta, koja je bila dominantna vrsta posljednjih mjeseci, čini 41,1 posto svih slučajeva COVIDA-19 u SAD-u zaključno s datumom 25. prosinca, pokazali su podaci Agencije za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scott Gottlieb, bivši povjerenik američke Agencije za hranu i lijekove, rekao je na Twitteru da, ako je CDC-ova nova procjena prevalencije omikrona točna, to bi moglo značiti da bi velik dio trenutačnih hospitalizacija još uvijek mogao biti uzrokovan zarazom delta sojem.

Precijenjenu brojku CDC je objavio 20. prosinca, dan prije nego što je američki predsjednik Joe Biden održao govor upozoravajući da su necijepljeni Amerikanci izloženi velikom riziku od ozbiljne bolesti zbog nove varijante, prenosi Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je iznio tvrdnju da "gotovo svi" od više od 400.000 Amerikanaca koji su umrli od COVIDA-19 u 2021. godini, nisu bili cijepljeni.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo