usvojen zakon / Bugarska na većini javnih mjesta zabranila burke i ostalu odjeću koja pokriva lice

Image
Foto: Boris Roessler/DPA/PIXSELL

Bugarska desničarska Patriotska fronta podnijela je prijedlog zakona uz objašnjenje da burke i ostala odjeća koja skriva lice pojačavaju prijetnju od terorizma

30.9.2016.
14:45
Boris Roessler/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Bugarska je u petak usvojila zakon kojim se na većini javnih mjesta u zemlji zabranjuje nošenje odjevnih predmeta koji pokrivaju lice, uključujući i burke, izvijestili su službeni izvori. 

Bugarska desničarska Patriotska fronta podnijela je prijedlog zakona uz objašnjenje da burke i ostala odjeća koja skriva lice pojačavaju prijetnju od terorizma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon je usvojen nakon što je u Bugarskoj zabilježeno povećano neprijateljstvo prema muslimanima. Ta je zemlja važno mjesto ulaska migranata, koji u Europu stižu iz Turske. Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritizirale su tu zemlju zbog iznimno oštrog odnosa prema migrantima. 

Nošenje burki bit će zabranjeno u javnim institucijama, školama, na javnim područjima i u administrativnim središtima. Zabrana se ne odnosi na domove i na vjerske objekte. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Globa za nepoštivanje zakona prvi će put iznositi oko 200 leva (770 kuna), a za ponovljeno kršenje zakona 1500 leva (5770 kuna), osim ako je je prekršitelj državni službenik - u tom će slučaju globa iznositi 2000 leva (7700 kuna). 

Zastupnici iz oporbene stranke DPS, koja predstavlja tursku manjinu u Bugarskoj, bojkotirali su glasanje, izražavajući nezadovoljstvo protiv nečega što je njihov čelnik Mustafa Karadaji nazvao "zakonom o zabrani nošenja burki".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo