MEĐUNARODNI TURISTIČKI SAJAM / Cappelli: 'U budućnosti stiže redovita dnevna linija između Zagreba i Madrida'

Međunarodni turistički sajam 'FITUR', jedan od najvećih u svijetu, 40. po redu počinje u srijedu u Madridu

21.1.2020.
19:30
VOYO logo

Hrvatska redovitu sudjeluje na Međunarodnom turističkom sajmu 'FITUR'u na kojem se predstavlja prikladno dizajniranim štandom Hrvatske turističke zajednice (HTZ), a uz HTZ redovno sudjeluju i druge turističke zajednice gradova i županija te zainteresirane agencije i tvrtke. 

Hrvatska je vrlo popularna destinacija u Španjolskoj, a turistička razmjena mogla bi se povećati otvaranjem HTZ-ova ureda u Madridu te novim avio linijama, istaknuo je za RTL Danas ministar turizma Gari Cappelli u razgovoru s RTL-ovom reporterkom Idom Hamer.

Međunarodni turistički sajam 'FITUR' JE jedan od najvećih u svijetu, a ovaj 40. po redu počinje u srijedu u Madridu i na na njemu će nastupiti više od 11.000 tvrtki povezanih s turizmom. Organizatori očekuju još veću posjećenost u odnosu na prošlu godinu kada je sajam posjetilo oko 140.000 profesionalnih i oko 110.000 drugih posjetitelja i posjetiteljica.

Cappelli. koji je u službenom posjetu Kraljevini Španjolskoj, između ostalog, u Madridu se sastao i sa španjolskom ministricom industrije, trgovine i turizma Maríjom Reyes Maroto Illera, a predstavio je i hrvatske prioritete predsjedanja Vijećem Europske unije vezano uz turistički sektor s naglaskom na zagovaranje politika odgovornog i održivog razvoja pri poticanju raznolikosti turističke ponude i razvoj turistički nerazvijenih područja.

Da je Hrvatska popularna destinacija u Španjolskoj, potvrđuju i brojke o porastima dolazaka i noćenja njihovih turista, kojih je u 2019. u Hrvatskoj bilo 8,4 posto više, a njihovih noćenja 10,4 posto više nego u 2018. godine.

U fokusu razgovora je bilo jačanje turizma u Europi, otvaranje posebnih financijskih linija za turizam – investicije, za izgradnju hotela, odnosno za sve ono što je potrebno za održivost turizma u cjelini, kazao je Cappelli. Istaknuo je da su razgovarali i o boljem povezivanju letovima te podsjetio da će u prostorima hrvatskog veleposlanstva s ciljem minimalizacije troškova ureda biti otvoren ured Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Madridu kako bi se pojačalo povezanost Hrvatske i Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za bolje povezivanje Hrvatske i Španjolske važna je i izravna zrakoplovna povezanost koja treba i još jače napredovati te je Cappelli potvrdio da se u budućnosti očekuje i uspostava redovite dnevne linije između Zagreba i Madrida.

Nadam se da ćemo stabilizirati španjolsko tržište i iskoristiti ovaj dio europskog predsjedanja, kazao je Cappelli te istaknuo projekt markice E27  kroz koji će se 27 zemalja promovirati zajednički kao brand prema Dalekom istoku, Africi, Americi što će turistički ojačati položaj Europe koja već jest jaka s obzirom na to da u nju dolazi 51 posto turista.

Taj je projekt i predstavio španjolskoj ministrici uz poziv da se Španjolska pridruži toj inicijativi i podupre bolje pozicioniranje turizma u europskim politikama i institucijama. Ministra večeras čeka gala večera u zajedničkoj organizaciji Svjetske turističke organizacije-UNWTO i turističkog sajma FITUR u povodu njegove 40. godišnjice održavanja te će se na toj večeri susresti i sa španjolskim kraljem Filipom VI. te ostalim dužnosnicima najviše razine iz Europe i svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo