RATNI ZLOČIN / Carla Del Ponte: 'Erdogana bi trebalo procesuiratI zbog ofenzive na Siriju'

Image

Nevjerojatno je da Erdogan može upasti na sirijski teritorij kako bi ondje uništavao Kurde

26.10.2019.
15:29
VOYO logo

Protiv turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana trebalo bi pokrenuti istragu i optužiti ga za ratne zločine koje je njegova zemlja počinila tijekom ofenzive na Siriju, izjavila je bivša tužiteljica Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte u intervjuu objavljenom u subotu.

Bivša članica UN-ove istražne komisije o Siriji, za švicarski list Schweiz am Wochenende je rekla da turska intervencija predstavlja kršenje međunarodnog prava te da je obnovila sukob u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankara tvrdi da su cilj njihova napada, pokrenutog pošto su se američke trupe povukle iz sirijsko-turskoga pograničnog područja, bile isključivo kurdske snage koje Turci smatraju teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima koji djeluju na jugoistoku Turske.

"Nevjerojatno je da Erdogan može upasti na sirijski teritorij kako bi ondje uništavao Kurde", rekla je Del Ponte, bivša švicarska državna odvjetnica koja je procesuirala ratne zločine u Ruandi i u bivšoj Jugoslaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Protiv njega bi trebalo otvoriti istragu i trebalo bi ga optužiti za ratne zločine. Ne smije mu se dopustiti da se nekažnjeno izvuče iz ovoga", rekla je za švicarski list.

Del Ponte je bila članica istražnog povjerenstva za Siriju od 2012. do 2017. kada je podnijela ostavku tvrdeći da ne postoji politička potpora Vijeća sigurnosti UN-a za taj proces.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo