štrajkala zbog brutalnosti vojske / 'Čelična dama' Manipura nakon 16 godina okončala štrajk glađu

Image
Foto: AP Images

Sharmila, poznata kao 'čelična dama Manipura' prije dva tjedna najavila je da će borbu nastaviti kao neovisni kandidat na izborima iduće godine

9.8.2016.
16:01
AP Images
VOYO logo

Indijska aktivistkinja za ljudska prava Irom Sharmila u utorak je prekinula šesnaestogodišnji štrajk glađu što ga je provodila zbog navodne brutalnosti indijske vojske koja je, po njezinu mišljenju, dovela do zločina u sjeveroistočnoj državi Manipuru te je najavila da, iako završava s ovakvim oblikom otpora nastavlja borbu angažmanom u političkim vodama. 

Četrdesetčetverogodišnja aktivistkinja najavila je da će se nastaviti boriti protiv zakona koji snagama sigurnosti daje široke ovlasti - upadanje u kuće, pretrese i pucnjavu u njezinoj rodnoj državi Manipuru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sharmila, poznata kao "čelična dama Manipura" prije dva tjedna najavila je da će borbu nastaviti kao neovisni kandidat na izborima iduće godine. 

Premijera Narendru Modija pozvala je da ukine sporni zakon. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedino što može donijeti promjene je izborni proces. Nastupit ću kao nezavisni kandidat iz izborne jedinice Malom", rekla je Sharmila, istaknuvši da će jedina točka njezine kampanje biti ukidanje zakona koji dopušta da vojska djeluje nekažnjeno. 

U štrajk glađu indijska "čelična dama" stupila je 5. studenoga 2000., prosvjedujući na taj način zbog indijskog zakona koji vojnicima dopušta ubijanja bez provođenja kaznenog postupka i uhićenja bez naloga u sukobima zahvaćenim dijelovima zemlje. Štrajk je započela tri dana nakon što su paravojne snage u gradu Malomu u državi Manipur ubile deset civila. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri dana nakon što je započela štrajk glađu uhićena je zbog pokušaja samoubojstva jer se to u Indiji smatra kaznenim djelom. Stavljena je u zatvor ali je vrijeme uglavnom provela u bolnici kojoj su indijske vlasti naložile da je hrani na silu.

Sudske vlasti objavile su da je Sharmila slobodna i da može kamo želi, no vlasti su izvijestile da će policija još neko vrijeme biti u pratnji aktivistkinje jer su radikalne grupe i pobunjenici ljutiti na nju zbog završetka štrajka, a zbog toga su joj i prijetili. Smatraju da je to znak slabosti u borbi protiv vojnog zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo