SUKOB OKO PROŠIRENJA EU / Čelnici Unije vijećaju o statusu kandidata Ukrajine i Moldavije dok neki čekaju već godinama

Sjeverna Makedonija već je 17 godina kandidat, Albanija osam

23.6.2022.
20:00
VOYO logo

Povijesni korak za Ukrajinu i Moldaviju! Nakon što su europski parlamentarci dali zeleno svjetlo za status kandidata, isto se očekuje i od Europskog Vijeća, koje o tome odlučuje na samitu u Bruxellesu.

Prije toga ondje su se s europskim čelnicima sastali lideri Zapadnog Balkana. No osim snažnih riječi potpore, konkretnijeg pomaka nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velikom većinom europski je parlament prihvatio rezoluciju da se Ukrajini i Moldaviji bez odgode dodjeli status kandidata. Tako će te dvije zemlje u samo tri mjeseca od aplikacije dobiti status. Čime su preskočili Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, kojoj to nije uspjelo u 6 godina.

„Želim im sve najbolje, ali smatram i to sam rekao na sastanku da bi bilo nepravedno da BIH bude izostavljena u ovom trenutku“, kazao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BIH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da i zapadni Balkan ima europsku perspektivu u Bruxellesu su europski čelnici uvjeravali lidere šest zemlja Zapadnog Balkana.

„Nismo tamo gdje bismo trebali sa Zapadnim Balkanom. Moramo nastaviti raditi i održavati plamen europske perspektive živim. Ali danas nije dobar dan“, izjavio je Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
zbog stabilnosti /

Parlament BiH traži žurni status kandidata za članstvo u Europskoj uniji: 'Svjesni smo situacije...'

Image
zbog stabilnosti /

Parlament BiH traži žurni status kandidata za članstvo u Europskoj uniji: 'Svjesni smo situacije...'

Slovenija, Mađarska i Austrija tražile su i da BiH dobije kandidatski status, ali tu nije bilo konsenzusa.

„Mi želimo BIH da joj se da kandidatski status s razumijevanjem da se hitno, kao što je napisano u izjavi Michela 12. 6. hitno pristupi izmjeni Ustava i izbornog zakona“, poručio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Makedonija već je 17 godina kandidat, Albanija osam. Zbog bugarske blokade i dalje su bez početka pregovora, ogorčenost nisu krili.

„Ono što se događa je ozbiljan problem i ozbiljan udarac na kredibilitet EU. Trošimo dragocjeno vrijeme, koje nemamo“, izjavio je Dimitar Kovačevski, premijer Sjeverne Makedonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Govorim što sam im rekao, da je Vladimir Putin bolestan, možda je jako bolestan, a možda nije. Ali zasigurno mogu reći da ovo mjesto ovdje ne djeluje zdravo“, kazao je Edi Rama, albanski premijer.

Srpski predsjednik u Bruxellesu je morao objašnjavati zašto kao zemlja kandidat ne uvede sankcije protiv Rusije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je Vučić danas upitan kako gleda na izjavu našeg predsjednika i premijera da Srbija ne može sjediti na dvije stolice, on je odgovorio: „Srbija sjedi na svojoj stolici“. „I nisu vaš predsjednik i premijer ti koji će voditi politiku Srbije već građani Srbije, ali im čestitam što bi željeli da bode politiku“, dodao je Aleksandar Vučić.

Kad ne ide u punopravno članstvo, zemlje Zapadnog Balkana podržale su Macronovu ideju stvaranja nove europske političke zajednice, koja bi okupljala sve bez obzira na status u Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo