nevini suglasnik / Cenzura na najjače: Ki*a *akratko zabra*ila jed*o slovo *a i*ter*etu

Image
Foto: Twitter/AP
Image
Foto: Twitter/AP

Za Komunističku partiju Kine to je slovo nedopustivo jer cenzori pokušavaju utišati kritike na račun najvišeg vođe Jinpinga

28.2.2018.
11:09
Twitter/AP
VOYO logo

Nakon odluke o tome da Xi Jinping bude kineski predsjednik do kraja njegovog života (najviši vođe Narodne Republike Kine), dežurni kineski cenzori na internetu su se okomili na slovo N, isto kao i fraze iz Orwellove 'Životinjske farme', javlja The Guardian.

'N' je 14. slovo u engleskoj abecedi, a u popularnoj igri riječima 'Scrabble', nalazi se u više od 600 riječi od osam slova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali za Komunističku partiju Kine to je slovo nedopustivo jer cenzori pokušavaju utišati kritike na račun najvišeg vođe Jinpinga.

Ni kriv ni dužan, suglasnik 'N' je najneobičnija žrtva ciljanih riječi koje ljudi pretražuju na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Victor Mair, stručnjak za kineski sa Sveučilišta u Pennsylvaniji, izjavio je kako su cenzori poduzeli drastične mjere nakon što je 'internet potopljen pritužbama'.

Prema popisu sastavljenom od web stranice China Digital Times, pojmovi koji su blokirani za pretraživanje uključuju ove riječi na mrežama Weibo i kineskim Twitter stranicama:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 'Ten thousand years' (10.000 godina), što je na kineskom 'Živjeli'

Mair, već spominjani stručnjak za kineski, spekulira da je slovo 'N' zabranjeno zbog straha vladajućeg da se slovo 'N' ne bi interpretiralo kao manje od dvije godine predsjedničkog mandata (N = n broj mandata u predsjedništvu, gdje je n>2 godine).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo