KOMENTIRAO ODLUKU O ARBITRAŽI / Cerar: 'Hrvatskoj ćemo poslati poziv za implementaciju presude'

Image
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Slovenski premijer rekao je kako će Slovenija postupno mjenjati zakone i akte kako bi se omogućila implementacija presude

29.6.2017.
17:29
Nel Pavletic/PIXSELL
VOYO logo

"Arbitražni sud čine najugledniji nezavisni pravni stručnjaci. Presuda jer konačna i pravno obvezujuća za obje države, poručio je slovenski premijer Miro Cerar nakon što je Arbitražni sud donio odluku da tri četvrtine Piranskog zaljeva pripadaju Sloveniji. 

"Tomšićeve parcele, te parcele u cijelosti pripadaju Slovenij i Dragonja, granica teče po Dragonji, a s time su Hrvatskoj pripale Fužini, Škodelin i Mlin i Škrelje. Kao što je rečeno, vezano uz sva ta i druga područja detaljnji podaci dat će se u budućim danima kad će presuda biti detaljnije proučena", rekao je Cerar i dodao kako će pozvari Republiku Hrvatsku na zajedničku implementaciju presude te da će još danas nazvati premijera Andreja Plenkovića i pozvati ga na zajednički dijalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatskoj ćemo poslati poziv za implementaciju s konkretnim prijedlogom za susret na najvećoj razini. Očekujem da će se Hrvatska odazvati i da ćemo se moći dogovoriti vezano uz daljenje korake. Za pripremu za izvršenje presude imamo šest mjeseci. Sve eventualne rasplete sa sujednom državom rješavat ćemo na razuman način uz poštivanje dobrosusjedskih odnosa. 

Slovenija neće učiniti ništa što bi pogoršalo odnose između država. Našim državljanima koji žive uz granicu to želim što jasnije osigurati da ćemo im što prije razjasniti značenje presude. Na pojedinim graničnim područjima se nalaze pojedini ministri, vjerojatno su već tamo. I sam ću se susresti sa županima pograničnih općina i predsjednicima općina. u novonastalim situacijam ćemo u što većoj mjeri osiguravati dosadašnja prava i osiguravati normalan život", rekao je Cerar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski premijer rekao je kako će Slovenija postupno mjenjati zakone i akte kako bi se omogućila implementacija presude te da na taj način slovenija zbog poštivanje presude jača ugled pravne države i države koja poštuje međunarodne sporove. 

"Naše upute za postupanje u budućnosti su postepenost, legalnost, razmjernost i strpljivost. I idućim danima ćemo detaljno objasniti što donosi presuda Arbitražnog suda. Kao predsjednik Vlade ću svim  snagama nastojati da u poštivanju arbitražne odluke nađemo zajednički jezik s predstavnicima Republike Hrvatske na korist naših daljnjih dobrosusjedskih odnosa i na korist naših sadašnjih i budućih generacija što ih moramo rasteretiti tereta ovog nerješenog graničnog pitanja", zaključio je Cerar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo