BOGATA LEPEZA ODNOSA / Cerar: 'Implementacija arbitraže uvjet za bolje odnose s Hrvatskom'

Image
Foto: Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL

Očekujemo da se Hrvatska suzdrži od izazivanja incidenata u Piranskom zaljevu, poručio je Cerar

23.4.2019.
15:08
Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Implementacija arbitražne presude uvjet je za bolje odnose Slovenije s Hrvatskom, kazao je u utorak u govoru na okupljanju svojih diplomata slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

"S Hrvatskom rekao bih postoji bogata lepeza odnosa - od odličnih ekonomskiih, turističkih i međuljudskih odnosa, pa do točaka gdje su između nas ozbiljna razmimoilaženja", kazao je Cerar u uvodnom govoru članovima diplomatske mreže koji su se u utorak na Brdu kod Kranja sastali na dvodnevnom savjetovanju s državnim vrhom, te kao ključnu točku neslaganja naveo arbitražni spor oko granice.

"Uvjet za poboljšanje cjelokupnih odnosa s Hrvatskom je implementacija arbitražne presude. Na tome inzistiramo i očekujemo da se Hrvatska suzdrži od izazivanja incidenata u Piranskom zaljevu (Savudrijskoj vali), te da svojim ponašanjem osigura poštovanje vladavine prava i važećih sporazuma", istaknuo je Cerar.

Bivši premijer koji u sadašnjoj vladi obavlja dužnost ministra vanjskih poslova kazao je da su za svaku državu i njenu politiku ključni odnosi sa državama u susjedstvu, te da je on zato na početku mandata sadašnje koalicijske vlade premijera Marjana Šareca posjetio sve susjedne države osim Hrvatske, kako bi se pregledalo stanje u odnosima i mogućnost njihova unaprijeđenja, te razgovaralo o statusu slovenske manjine u Mađarskoj, Italiji i Austriji.

"Od svih susjednih država očekujemo da postupaju u duhu dobrosusjedskih odnosa. Odbacujemo pokušaje miješanja u slobodu naših medija, reviziju povijesnih činjenica i poticanja netolerancije", kazao je Cerar.

Time je aludirao na potez svog ministarstva koje je nedavno odbacilo verbalnu notu Mađarske zbog karikature u jednom slovenskom tjedniku na kojoj je mađarski premijer Viktor Orban prikazan u pozi nacističkog pozdrava, izjave talijanskog političara i predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o "talijanskoj" Istri, Dalmaciji i slovenskom Primorju, a čini se i na tzv. špijunsku aferu oko arbitraže i tvrdnje televizijske postaje POP-TV kako sumnjaju da ih je špijunirala hrvatska obavještajna služba SOA, želeći posredno spriječiti objavu njihova priloga o arbitražnoj presudi i prisluškivanju slovenskih aktera u arbitražnom procesu.

Uobičajeni godišnji sastanak slovenskih diplomata, koji se odvija iza zatvorenih vrata, završava u srijedu, kad će se sudionicima obratiti i premijer Marjan Šarec, te predsjednik parlamenta Dejan Židan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo