On ga je ugurao na vrh / Cijeli mjesec tajili: Jeljcinov zet dao ostavku na mjesto savjetnika Putina nakon više od dva desetljeća

Image
Foto: AP/Cucushka12/(CC BY-SA 3.0)

U zadnjim godinama vladavine Jeljcina on je Putinu bio čak nadređen, skupa su napredovali u Kremlju. Obiteljski je vezan i s Deripaskom. A sad...

2.6.2022.
15:42
AP/Cucushka12/(CC BY-SA 3.0)
VOYO logo

Vijest o tome da je Valentin Jumašev podnio ostavku na mjesto savjetnika predsjednika Ruske Federacije Reuters je objavio još u ponedjeljak.

Tek četvrti dan po objavi glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov za Reuters je potvrdio da je vijest točna, odnosno, da je ostavku na mjesto predsjednika podnio nitko drugi nego savjetnik oženjen za kćer pokojnog ruskog predsjednika Borisa Jeljcina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
podaci tajnih službi /

Putin održao tajni sastanak s oligarsima: 'Bijesan je, mislio je da će rat biti lak. Cijeli ruski plan se oslanja na paniku'

Image
podaci tajnih službi /

Putin održao tajni sastanak s oligarsima: 'Bijesan je, mislio je da će rat biti lak. Cijeli ruski plan se oslanja na paniku'

"Mogu potvrditi da je prije oko mjesec dana on prestao biti savjetnikom na dobrovoljnoj osnovi", kazao je Peskov potvrdivši time onaj drugi dio početne vijesti, da je Jumašev ostavku podnio još u travnju, ali se to toliko nije udaralo na sva zvona da se za to doznalo tek na isteku svibnja, i to zbog curenja informacija, a ne zato što bi o tome javila kremaljska administracija.

Jumašev je bio predsjednikov savjetnik koji već dugi niz godina nije imao poseban utjecaj. Usto, za svoje usluge nije primao plaću. Riječ je, međutim, o čovjeku oko kojega je krajnje zanimljiva sva sila okolnosti, i to mimo činjenice da se 2001. oženio Tatjanom Borisovnom Jumaševom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jumašev je do prije četiri godine bio obiteljski povezan s Olegom Deripaskom, jednim od najbogatijih ruskih oligarha, koji je od 2001. do 2018. bio u braku s Polinom Jumaševom, kćeri Jeljcinovog zeta.

Kako je rastavljao Jeljcinovo djelo

Nadalje, Jumašev u svojoj političkoj karijeri pamti i beskrajno slavnija vremena, u prvom redu to što je od ožujka 1997. do prosinca bio predstojnik izvršnog ureda predsjednika Rusije, dakle Borisa Jeljcina. Praktično u istom trenutku Jeljcin je za zamjenika predstojnika svog ureda imenovao Vladimira Putina, da bi ga u svibnju 1998. unaprijedio u prvog zamjenika ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su bile i prve Putinove pozicije u vrhu državne vlasti, što znači da je u vrijeme njegovih prvih koraka u usponu na sam vrh vlasti u Kremlju, Putinu neposredno nadređeni bio Jumašev i da službene biografije ove dvojice u to vrijeme jako lijepo međusobno paralelno vode ka vrhu. Dapače, nerijetko se Jumaševa smatra jednim od onih koji su prvi dali Putinu ključne pogurance u usponu na vlast.

No, kako je Putin stupio na vlast, sve se više udaljavao od ekonomske liberalizacije Rusije i otvaranja Zapadu. To je dovelo do postupnog osipanja kadrova iz Jeljcinovog vremena. S napadom Rusije na Ukrajinu ove godine ostavke su podnijeli još neki iz Jeljcinovog doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih je Anatolij Čubais, čovjek koji je bio predstojnik Jeljcinovog ureda prije nego što ga je preuzeo Jumašev. Najdramatičnija je bila ostavka Borisa Bondareva, savjetnika u stalnoj misiji Rusije pri UN-u, koji je krajem svibnja rekao da ga "nikada nije bilo tako sram Rusije" kao sad zbog napadačkog rata u Ukrajini.

Kako Putin ipak pazi na 'svoje'

Istog dana švicarski mediji su načeli temu o političkom azilu za Bondareva u Švicarskoj, te je opći ton bio da nije riječ o nečemu što se nije unaprijed podrobno raspravilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters je, pak, u ponedjeljak primijetio i to da Putin itekako drži do svojih veza iz prošlosti. U ovom slučaju se radilo konkretno o tome da je na predsjedničkim stranicama zabilježeno da je u siječnju 2020. posjetio Jeljcinovu kćer Tatjanu, suprugu Jumaševa. A njihova punoljetna kći Maria, dakle kći Jeljcinove kćeri i zeta, 24. veljače objavila je na Instagramu zastavu Ukrajine, emoji slomljenog srca i natpis: "Ne ratu!"

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo