GOSTOVAO U RTL-U DANAS / Cijena nafte u Americi ispod nule! Štern za RTL objasnio kako će to utjecati na Hrvatsku

Naftni stručnjak i bivši predsjednik Uprave Ine Davor Štern gostovao je u RTL-u Danas

21.4.2020.
19:15
VOYO logo

Naftni stručnjak i bivši predsjednik Uprave Ine Davor Štern u RTL-u Danas komentirao je jučerašnju vijest da je cijena nafte na američkom tržištu pala ispod nule pa su proizvođači plaćali da se skladišti njihova nafta jer nemaju kamo s njom. 

Na pitanje gdje je računica američkih naftnih kompanija da čak plaćaju nekome da preuzme njihovu naftu kazao je da to nisu samo američke naftne kompanije, nego i veliki igrači s burze. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su, računajući na relativno nisku cijenu koja je bila dosad, pokupovali terminske ugovore. Potom su u panici počeli prodavati kada su vidjeli kako završavaju termini u travnju i svibnju i oni su pretrpjeli najveći udar. U panici se pokušava sve pa su otišli do tog nevjerojatno niskog nivoa od minus 37 dolara. Danas se to već popelo na 5,5 i ja vjerujem da će se stabilizirati", objasnio je Štern. 

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mjere koje poduzima SAD i izravna ponuda američkog predsjednika Donalda Trumpa će pomoći naftnim kompanijama i na neki način nacionalizirati rudno bogatstvo Amerike kupujući naftu koja se nalazi u nalazištima, je nešto što će vratiti povjerenje naftaša i vjerujem da će prebroditi ovu krizu", rekao je Štern. 

Tko profitira od koronavirusa na naftnom tržištu?

Na pitanje tko profitira od koronavirusa na naftnom tržištu, Štern je rekao da nitko ne profitira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nešto malo zarađuju fondovi koji su računali s takvom situacijom. To su manji hedge fondovi od par stotina milijuna dolara koji su se uspjeli na vrijeme osigurati i na neki način uspjeli tu situaciju okrenuti u svoju korist. Ali industrija i globalna ekonomija od toga neće imati nikakvu korist", rekao je Štern. 

Smatra kako je teško prognozirati što će se u budućnosti događati s cijenom barela. "Onog trenutka kada popuste mjere koje su potrebne radi zdravstva i zdravlja ljudi, tada će se jasno ponovno zahuktati industrijska mašinerija ne samo SAD-a nego i cijeloga svijeta i vjerojatno će tada doći do veće potrošnje i potražnje i cijena će početi rasti", rekao je Štern. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je za budućnosti problematično ako će Amerikanci početi zatvarati proizvodnju na naftnim poljima jer će tada doći do pritiska na stara naftna polja. "Ona su skupa u proizvodnji i ona će pretrpjeti radi toga tehničke probleme i velike gubitke. Nakon ovih niskih cijena, u pokušaju da se vrati izgubljeno, nafta opet ode u neke visine koje nam neće biti drage", kazao je Štern. 

Što sve to znači za cijene u Hrvatskoj?

Objasnio je i što to sve znači za cijene nafte u Hrvatska. "Hrvatska je dio Europe i mi se ne povodimo za cijene na američkom tržištu. Brent koji je europski brend čija cijena je danas opet pala, 20 dolara po barelu otprilike. Današnje cijene su odraz cijene od prije mjesec ili mjesec i pol tako da današnje pojeftinjenje bi tek trebalo doći do izražaja, ako se zadrži kroz neki duži rok", kazao je Štern i dodao da ekstremi u cijenama nikada nisu dobri jer nakon vrlo niske cijene ponovno dolazi do povećanja troškova proizvodnje i veće cijene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa se opet izazivaju ti cjenovni šokovi koji nisu dobri ni za kakav vid industrije, kućanstva i bilo čega što troši energiju", zaključio je Štern. 

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo