oporavak tržišta? / Cijene nafte poskočile nakon nove vijesti o cjepivima! Ugledni naftni stručnjak za RTL.hr objašnjava zašto

Image
Foto: Shutterstock/Pixsell

'Korona je zaustavila tokove u svijetu, prvenstveno transport, turizam, velike potrošače derivata, industriju samu po sebi', kaže za RTL.hr Davor Štern

16.11.2020.
17:10
Shutterstock/Pixsell
VOYO logo

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 44 dolara nakon što je američka korporacija Moderna objavila da je učinkovitost njezinog eksperimentalnog cjepiva protiv covida 94,5 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,48 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,26 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 1,5 dolara i njime se trgovalo po 41,63 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Američka farmaceutska kompanija /

Nazire li se kraj agonije? Američka Moderna: 'Naše cjepivo je gotovo 95% učinkovito'

Image
Američka farmaceutska kompanija /

Nazire li se kraj agonije? Američka Moderna: 'Naše cjepivo je gotovo 95% učinkovito'

Tržišta je na početku tjedna oraspoložila objava Moderne da se njezino eksperimentalno cjepivo protiv Covida 19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto sudionika u trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Kompanija planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva u SAD-u u narednim tjednima.

Objava Moderne nadovezuje se na prošlotjednu obavijest američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha da je njihovo eksperimentalno cjepivo prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja pokazalo učinkovitost kod nešto više od 90 posto ispitanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štern za RTL.hr: 'Korona je cijeli svijet bacila u zastoj'

Na tržištima se nadaju da bi cjepivo moglo umanjiti štetu koju je u globalnom gospodarstvu prouzročila pandemija koronavirusa.

Naftni stručnjak Davor Štern u izjavi za RTL slaže se da je ova vijest očekivana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta nesretna korona je cijeli svijet bacila u zastoj, lockdown, psihoški zastoj. Svaka dobra vijest koja približava svijet prema nekoj normali, diže očekivanja na burzama, sve dionice rastu", kaže Štern i dodaje:

"Korona je zaustavila tokove u svijetu, prvenstveno transport, turizam, velike potrošače derivata, industriju samu po sebi. Svaka vijest koja vraća svijet u normalu jasno da utječe na cijene", rekao nam je Davor Štern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo