POBJEDA LIJEVOG CENTRA / Čile legalizirao pobačaj: donijeli zakon koji ženama dopušta da pobace u ograničenim slučajevima

Image
Foto: AP

Zakon o pobačaju je u svom posljednjem obliku izglasan u kolovozu, no konzervativni zastupnici su ga potom pokušali osporiti na ustavnom sudu

21.8.2017.
23:17
AP
VOYO logo

Čileanski sud u ponedjeljak je presudio da je zakon koji dopušta pobačaj u nekim slučajevima u skladu s ustavom, što je pobjeda za vladu lijevog centra predsjednice Michelle Bachelet i skupina koje godinama vode borbu protiv stroge zabrane u svojoj državi. 

Tom odlukom čileanskog ustavnog suda će se ženama u toj južnoameričkoj državi dopustiti pobačaj ako je njihov život u opasnosti, ako se zna da fetus neće preživjeti, te ako je trudnoća rezultat silovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čile je bila jedna od rijetkih država na svijetu u kojima je pobačaj bio ilegalan bez iznimaka. Zabrana je uvedena u posljednjim danima diktature Augusta Pinocheta koja je trajala od 1973. do 1990., a Bachelet je obećala promjenu tog zakona kad je drugi put preuzela vlast 2014.

Izglasavanje te reforme prošlo je težak put i nekoliko je puta odgađano zbog dubokih podjela u vladajućjoj koaliciji i zbog ujedinjene oporbe. Zakon o pobačaju je u svom posljednjem obliku izglasan u kolovozu, no konzervativni zastupnici su ga potom pokušali osporiti na ustavnom sudu. Odlukom suda u ponedjeljak taj je zakon stupio na snagu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo