tisuće na ulicama / Čileanski studenti ponovo prosvjeduju protiv obrazovne politike, sukobili se s policijom

Image
Foto: AP Images

Tisuće studenata izašle su u četvrtak na ulice glavnog grada Santiaga, oštro kritizirajući reforme predsjednice Michelle Bachelet

29.5.2015.
8:40
AP Images
VOYO logo

Čileanska policija upotrijebila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala studente koji prosvjeduju protiv, kako kažu, neprimjerenih reformi obrazovnog sustava i prekomjerne policijske sile u suzbijanju demonstracija.

Tisuće studenata izašle su u četvrtak na ulice glavnog grada Santiaga, oštro kritizirajući reforme predsjednice Michelle Bachelet, koje po njima ne smanjuju duboku nejednakost u sustavu obrazovanja, naslijeđenu još iz diktature Augusta Pinocheta iz razdoblja od 1973. do 1990. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studenti su započeli prosvjed u ranim jutarnjim satima izvlačenjem i paljenjem smeća na ulicama, čime je blokiran promet.

Prosvjednici su se potom okupili ispred ministarstva obrazovanja i državne televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još su uvijek smo jako daleko od ostvarenja naših snova. Reforme su jako neprimjerene", kazala je za agenciju AFP studentska liderica Claudia Arevalo.

Studenti prosvjeduju protiv obrazovnog sustava još od 2011. a također optužuju policiju da je upotrijebila prekomjernu silu kako bi razbila nedavne demonstracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan je student umjetnosti s katoličkog sveučilišta u kritičnom stanju nakon što ga je policija oborila na tlo i teško ozlijedila vodenim topom na prošlotjednim prosvjedima u luci Valparaiso.

U četvrtak je policija ponovo upotrijebila vodene topove kada su ih maskirani prosvjednici napali štapovima i kamenjem za mimohoda kroz središte grada za koji nisu dobili potrebne dozvole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Bachelet osvojila je drugi mandat na izborima 2013. obećanjem ambiciozne reforme obrazovnog sustava. U siječnju potpisala je prvi reformski zakon, otvarajući sveučilišta svim studentima i zabranjujući komercijalne aktivnosti na državnim školama.

Prošlog je tjedna predsjednica najavila novi zakon kojim od iduće godine namjerava omogućiti besplatno visoko školovanje 60 posto najsiromašnijih studenata. Do 2018. taj bi se udio trebao povećati na 70 posto a 2020. svi bi najsiromašniji studenti trebali imati to pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin je reformski naboj ipak popustio zbog niza korupcionaških skandala, uključujući onaj u koji je upleten njezin sin. Ti su skandali nagrizli njezinu popularnost pa sada uživa potporu samo 29 posto stanovništva, najmanje otkada je preuzela predsjedničku dužnost.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo