jedna savezna država / Ciparski Grci i Turci opet u Švicarskoj na osjetljivim pregovorima

Image
Foto: AP Images

Norvežanin Espen Barth Eide, imenovan posebnim UN-ovim izaslanikom, ima osjetljivu zadaću da pokuša pomiriti te dvije zajednice kako bi stvorile jednu saveznu državu

28.6.2017.
7:15
AP Images
VOYO logo

Ciparski Grci i Turci sastaju se u srijedu u švicarskom skijalištu Crans-Montani kako bi pokušali ujediniti svoj sredozemni otok podijeljen već više od 40 godina "zelenom crtom" pod nadzorom UN-ovih plavih kaciga.

Norvežanin Espen Barth Eide, imenovan posebnim UN-ovim izaslanikom, ima osjetljivu zadaću da pokuša pomiriti te dvije zajednice kako bi stvorile jednu saveznu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošli krug pregovora organiziran u siječnju u Švicarskoj, u Mont-Pelerinu, ponad Ženevskog jezera, donio je stanoviti pomak, ali se uglavnom završio neuspjehom.

"Neće biti lako i nema nikakva jamstva za uspjeh", upozorio je posrednik na tiskovnoj konferenciji u Ženevi. No ocijenio da je ovo "jedinstvena prilika, budući da je nakon desetljeća podjele sada moguće pronaći rješenje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U elitnom hotelu u Crans-Montani, ciparski predsjednik Nicos Anastasiades i čelnik ciparskih Turaka Mustafa Akinci počet će prvi dan pregovora konferencijom na kojoj će sudjelovati i ministri vanjskih poslova zemalja koje su "jamci" sigurnosti otoka: Turske, Grčke i Velike Britanije, bivše kolonijalne sile.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini također sudjeluje, budući da je Cipar član EU-a od 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres koji pomno prati ovo pitanje, pozvao je u New Yorku sudionike da "iskoriste ovu priliku koja se pruža ponajprije Cipru, ali i čitavom istočnom Sredozemlju".

Cipar je podijeljen od 1974. kada je turska vojska zauzela sjever otoka kao odgovor na državni udar ciparskih Grka koji su htjeli pripojiti zemlju Grčkoj, što je potaknulo veliku zabrinutost među ciparskim Turcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada, UN-ove plave kacige nadziru "zelenu crtu", demilitariziranu tampon-zonu koja razdvaja dvije zajednice.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo