reforme banaka i pravosuđa / Cipras dobio potporu za drugi paket reformi: 'Nećemo biti kukavice, odlučno ćemo voditi bitke'

Image
Foto: AP

Ovo drugo glasovanje u tjedan dana otvara put finalizaciji trećeg plana pomoći za Grčku u vrijednosti najmanje 80 milijarda eura za tri godine

23.7.2015.
7:42
AP
VOYO logo

Grčki premijer Aleksis Cipras dobio je u četvrtak rano ujutro potporu parlamenta za drugi paket reformi potrebnih kako bi Grčka bila kadra dobiti financijsku pomoć.

Prva serija reformi koja se fokusirala uglavnom na poreze i proračunsku disciplinu izazvala je prošli tjedan pobunu među članovima Sirize i prošla jedino zahvaljujući glasovima proeuropskih oporbenih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj put nacrt zakona koji sadrži pravosudne reforme i reforme bankarskog sustava lako je prošao u parlamentu i na kraju dobio potporu 230 zastupnika u parlamentu od ukupno nazočnih 298, 63 parlamentarca su glasovala protiv, a 5 je bilo suzdržanih.

Trideset i šest od 149 zastupnika Ciprasove Sirize glasovalo je protiv ili se suzdržalo, što je manje nego prošli tjedan kada se usvajao prvi paket.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo drugo glasovanje u tjedan dana otvara put finalizaciji trećeg plana pomoći za Grčku u vrijednosti najmanje 80 milijarda eura za tri godine, o čemu se Grčka načelno dogovorila 13. srpnja s Europskom unijom i MMF-om.

Radilo se o 'teškom izboru', rekao je pred parlamentom Cipras, pozivajući zastupnike da podupru reforme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas svi moramo redefinirati mogućnosti koje su pred nama, s obzirom na nove okolnosti", rekao je premijer.

Cipras je uoči glasovanja rekao da je odlučan ne napustiti vladu te nastaviti borbu kako bi se poboljšali uvjeti plana pomoći koji je zaključen s vjerovnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nazočnost ljevice u vladi je utvrda za obranu interesa naroda i ne dolazi u obzir da tu utvrdu dragovoljno napustim", rekao je premijer čijoj parlamentarnoj i vladinoj većini neki predviđaju teške dane nakon pobune više članova koji su se usprotivili ranijem dogovoru s vjerovnicima.

"Nećemo biti kukavice i odlučno ćemo voditi bitke koje su pred nama", rekao je premijer pred parlamentarcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bili smo primorani na teški kompromis... naša ekonomija i naš bankarski sustav bili su na rubu i bili smo na rubu Europe u kojoj dominiraju konzervativne snage opsjednute štednjom", rekao je Cipras, dodajući da će vlada iskoristiti sve mogućnosti kako bi se poboljšao konačni tekst sporazuma.

Kreditne institucije žele završiti pregovore s Grčkom o trećem paketu pomoći u drugoj polovici kolovoza. Vlada je kazala kako se nada da pregovori mogući početi već ovaj tjedan i završiti do 20. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč nekim manjim incidentima, ovaj put se nije ponovilo nasilje od prošlog tjedna kada se usvajao prvi paket reformi .

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo