rasprava u Europskom parlamentu / Cipras održao govor pa ga zastupnici oštro napali: 'Samo pričate o reformama, ne provodite ih'

Nakon Ciprasova govora pred Europskim parlamentom uslijedila je burna rasprava s dobacivanjima, uzvicima i negodovanja i odobravanja

8.7.2015.
11:48
VOYO logo

Kroz programe štednje prošle su i druge zemlje, ali nijedna kao Grčka, koja je postala laboratorij za politku štednje koja se pokazala bezuspješnom, rekao je u srijedu grčki premijer Aleksis Cipras u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

"Mi smo postali eksperiment za politiku štednje. To je doživjelo neuspjeh, nezaposlenost je eksplodirala... To je bio put koji je vodio nikamo", rekao je Cipras u svom prvom govoru pred Europskim parlamentom, dan nakon što su čelnici eurozone dali Grčkoj ultimatum da do četvrtka dostavi vjerodostojan program reformi ako želi i dalje biti članica eurozone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Ciprasova istupa uslijedila je burna rasprava u Parlamentu, s dobacivanjima, uzvicima i negodovanja i odobravanja.

Image
novi summit u nedjelju /

Grčka dobila zadnji rok: 'Do četvrtka predajte detaljan plan ili letite iz eurozone'

Image
novi summit u nedjelju /

Grčka dobila zadnji rok: 'Do četvrtka predajte detaljan plan ili letite iz eurozone'

Cipras je rekao da financijska pomoć koja je do sada dana Grčkoj nikada nije stigla do naroda, nego je korištena za spašavanje grčkih i europskih banaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da grčko "ne" na referendumu, kojim je odbijena ponuda vjerovnika u zamjenu za reformski program štednje, ne znači "ne Europi". To nije raskid s Europom, nego povratak temeljnim europskim načelima - uzajamnom poštovanju, jednakosti i solidarnosti, istaknuo je.

"Dobili smo snažan mandat da nađemo izlaz iz krize bez ekstremne štednje, koja predstavlja začarani krug i recesiju", rekao je, dodajući da teret izlaska iz krize moraju nositi oni koji ga mogu nositi, a dosad su ga nosili oni najsiromašniji, radnici i umirovljenici. "Treba nam pravednija raspodjela tereta", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke i dalje ostaju zatvorene

Grčka će kasnije u srijedu izdati ministarski dekret kojim će banke i dalje ostati zatvorene, nakon što nisu radile posljednjih osam radnih dana, izjavio je dužnosnik vlade u trenutku kada Atena pokušava svoje skeptične europske partnere nagovoriti na novi dogovor.

"Banke i dalje ostaju zatvorene", kazao je kratko dužnosnik, bez otkrivanja ikakvih detalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Banke pokušavaju održati sustav bankomata kako bi građani i dalje mogli svakodnevno podizati po 60 eura dnevno. Prošli tjedan je Grčka uvela kontrolu kapitala te je zatvorila banke nakon što je Europska središnja banka (ECB), zbog propasti pregovora između Atene i vjerovnika, obustavila dotok novca za likvidnost grčkih banaka.

Krive su naše prijašnje vlade, ne Europa

Cipras je najavio da će njegova vlada podnijeti zahtjev za pomoć iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, a u sljedeća dva dana će precizirati svoje prijedloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takozvane ranije reforme nisu poboljšale opće dobro. Mi predlažemo drukčije reforme: borbu protiv oligarhije i kartela, borbu protiv fiskalne evazije, modernizaciju države. To su naši prioriteti i očekujemo dogovor s našim partnerima o tim prioritetima", rekao je Cipras.

Dodao je da za sve grčke nevolje ne optužuje strance, nego prethodne grčke vlade koje su desetljećima gradile klijentalističku mrežu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatražio je i rješenje za pitanje golemog grčkog duga. "Treba nam trajno rješenje za dug, to ne smije biti tabu tema", rekao je.

Njemačka sa svoje strane ističe da ne može biti riječi o otpisu dugova, što je zabranjeno prema europskim ugovorima. Postoji, međutim, spremnost za razgovor o olakšavanju dužničkog tereta, ali tek nakon što se dogovori i počne provoditi reformski program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EPP oštro protiv Ciprasa

Ciprasa je snažno kritizirao šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke Manfred Weber, kazavši da "uništio povjerenje u EU, da nije govorio istinu narodu te da nije iznio prijedloge za pregovore".

Weberove riječi praćene su negodovanjem krajnje lijevih zastupnika koji su mu dobacivali "srami se".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cipras je izabrani predstavnik i mi to poštujemo, ali na političkom planu nastavit ćemo se boriti protiv njega. Vi volite neuspjeh, mi volimo uspjeh, vi volite podjele, a mi kompromis. Nadam se da ćete se ubrzo urazumiti i predstaviti program", poručo je Weber Ciprasu.

Upitao ga je kako se može objasniti neprihvaćanje mjera dodatne štednje Bugarima, "koji imaju pet puta manju plaću nego u Grčkoj" te da je i slovački premijer zatražio referendum, jer je Slovacima dosta da plaćaju za Grčku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europski ekstremisti , Le Pen, UKIP su s vama i plješću vam. I Fidel Castro vam je poslao čestitke. Vi doista nemate dobre prijatelje", rekao je njemački demokršćanin Weber

Vođa socijalističkog kluba Gianni Pittella snažno se zauzeo za ostanak Grčke u eurozoni. "Vi ne pripadate mojoj stranci. Ali ja sam Europljanin i u ime svoje stranke, kažem vam da mi, Europljani, nikada nećemo prihvatiti izlazak Grčke. Stekli su se uvjeti za postizanje dogovora ovoga tjedna", rekao je Pittellla, dodajući da je "pravedno razgovorati o restrukturiranju duga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šef liberala Guy Verhofstadt prigovorio je Ciprasu da samo priče o reformama, a nije poslao nijedan reformski prijedlog.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo