Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Kako osigurati cjepivo?

'Cjepivo neće biti srebrni metak za koronavirus.' Farmaceuti odgovarali na pitanja europarlamentaraca

Javnost mora imati potpuno povjerenje da su cjepiva sigurna i učinkovita i stoga je transparentnost ključna, poručili su europarlamentarci

Image
Foto: RTL / Pixabay / EP
Andreja Žapčić/ 22.9.2020. u 12:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U borbi protiv pandemije koronavirusa, a ujedno i kao lekcije za budućnost u kojoj nije upitno da će biti još novih pandemija, izuzetno su se pokazale bitnima solidarnost i zajedničko djelovanje te koordiniranost na razini Europske unije, kao i potreba za jačim ulaganjima u znanost i javno zdravstvo.

Kada je, pak, riječ o cjepivu, kojega još nema, ali se ulažu iznimni napori u njegovu izradu, ono će morati biti što je više sigurno, svima dostupno i priuštivo, a ključne u cijeloj priči su transparentnost i otvorenost - istaknuto je na zajedničkoj javnoj raspravi Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane te Odbora za industriju, istraživanje i energetiku u Europskom parlamentu s predstavnicima farmaceutske industrije na temu kako osigurati pristup cjepivu za suzbijanje COVID-19 te kako osigurati sigurnost i učinkovitost cjepiva u razvoju.

Image
Borba s koronavirusom

Cjepivo za sve države Europske Unije: Na snazi ugovor EK-a sa Sanofijem i GSK-om za 300 milijuna doza

Image
Borba s koronavirusom

Cjepivo za sve države Europske Unije: Na snazi ugovor EK-a sa Sanofijem i GSK-om za 300 milijuna doza

Naglasak na transparentnosti i otvorenosti, zbog povjerenja građanki i građana u javne institucije i borbu za cjepivo, njihove sigurnosti i ulaganja javnog novca, dodatno dobiva na snazi i važnosti u kontekstu informacija s kraja kolovoza da lobi europske industrije cjepiva od Europske komisije traži da se proizvođače cjepiva protiv koronavirusa oslobodi pravne odgovornosti u slučaju problema s cjepivom.

Inače, na snagu je prošloga petka stupio ugovor između tvrtki Sanofi i GSK i Europske komisije, a trebao bi omogućiti svim državama članicama Europske unije nabavu do 300 milijuna doza cjepiva. Komisija je već potpisala ugovor s kompanijom AstraZeneca i nastavlja pregovarati o sličnim ugovorima s drugim proizvođačima cjepiva (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna i BioNTech), s kojima je zaključila preliminarne razgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Imajući na umu na sve navedeno detalji ugovora i razgovora jako su zanimali i zastupnike i zastupnice u Europskom parlamentu koji su na današnjem zajedničkom saslušanju Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane te Odbora za industriju, istraživanje i energetiku s predstavnicima nekih farmaceutskih kompanija i organizacija civilnog društva te istraživačima poslali jasnu poruku da je ključno da se svi podaci objave otvoreno i transparentno jer javnost mora imati potpuno povjerenje da su cjepiva sigurna i učinkovita. 

Puno pitanja, malo odgovora, svima puna usta transparentnosti

S tom porukom, tako su barem svi redom isticali u svojim govorima i odgovorima, predstavnici farmaceutskih kompanija su se složili, ali niz konkretnih pitanja ostao je ipak bez vrlo konkretnih odgovora. Pozivu se, međutim, nisu odazvali svi kojima je upućen - kao AstraZeneca, kako je otkrio predsjednik Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Pascal Canfin.

Upravo se čita

Image
želi smanjiti euforiju

Ugledni arhitekt nije oduševljen Pelješkim mostom: 'Čeka se nekretninski bum i bezočno betoniranje'

A pitanja je bilo mnogo -  primjerice, kakvim se podacima u istraživanjima trenutno raspolaže, objave znanstvenih recenzija, protokoli istraživanja, hoće li cjepivo biti samo konvencionalno i/li nekonvencionalno, što ako u međuvremenu još mutira, koja će biti cijena, koliko će doza za koga biti potrebno, pitanje distribucije, odgovornosti, proizvodnje, intelektualnih prava ... Neke se stvari ni inače ne objavljuju, a o nekima je teško govoriti jer cjepiva zasad još nema, upozorili su upitani, no svi su opetovano ukazivali na svijest o izazovu u smislu proizvodnje kad jednom cjepivo bude pronađeno, a istaknuli su i da je važno da ono bude svima dostupno i priuštivo. 

''Sigurnost je prva i osnovna stvar... naša je obaveza stvoriti sigurno cjepivo'', istaknuo je Thomas Triomphe, izvršni dopredsjednik Sanofi Pasteur, a Jean Stéphenne, predsjednik Nadzornog odbora CureVac je istaknuo: ''Zajednički cilj je kontrolirati virus. ... Danas imamo tehnologije koje nismo imali prije 20 godina. Sada je moguće i proizvoditi brže i veće količine, a industrija radi zajedno''.

Image
Foto: EP
Image
EP

''Cjepivo neće biti srebrni metak, bit će jedna od ključnih komponenti u borbi protiv koronavirusa, ali ona neće bit moguća bez javnozdravstvenih mjera. Naime, cjepivo nijedno nije niti će biti sigurno 100 posto kod svih ljudi, a sigurnost je najvažnija – kako u slučaju ovog, tako i u slučaju ostalih cjepiva'', naglasio je Fergus Sweeney, voditelj Radne skupine za kliničke studije i proizvodnju Europske agencije za lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Sada smo u fazi tesiranja na volonterima, zasad dobro reagiraju, ali dalje ćemo ići tek kada budemo sigurni da je sigurno i da djeluje. ... Ovo nije prva, a sigurno nije ni zadnja pandemija i jasno se pokazuje važnost međunarodne suradnje i financiranja te će za sljedeće faze biti od krucijalne važnosti koordinirane akcije'', upozorio je Robin Shattock, profesor na Medicinskom fakultetu na Zavodu za zarazne bolesti londonskog Imperial College.

Cjepivo mora biti sigurno, svima dostupno i priuštivo, a od korporacija se mora tražiti puna transparentnost

Od iznimne je važnosti da cjepivo bude svima dostupno i priuštivo te da sve bude transparentno, pogotovo kada je riječ o financiranju, istaknuo je Sidney Wong, medicinski direktor ''Liječnika bez granica'' i naglasio: ''Kako će se opskrba na kraju povećati, proporcionalni udjeli cjepiva bi trebali biti dostupni populacijama u humanitarnim uvjetima pogođenim krizom: izbjeglicama, tražiteljima azila, marginaliziranom stanovništu i ljudima koji žive u sukobljenim područjima. Riječ je o populacijama koje imaju najmanje pristupa nacionalnim zdravstvenim službama ili su iz njih isključene. Europska unija mora dati doze za razvoj humanitarnih zaliha kako bi udovoljila njihovim potrebama''.

Naglasio je i da EU mora podržati stvarni globalni rast proizvodnje cjepiva COVID-19 neekskluzivnim licenciranjem. Naime, više od 30 članova i članica Europskog parlamenta je pozvalo na neisključivo licenciranje kao uvjet za financiranje EU za istraživanje i razvoj COVID-19, kako bi se smanjila ovisnost o farmaceutskim korporacijama: ''Financiranje i ulaganja iz EU-a trebali bi osigurati otvoren pristup i pravo na upotrebu svih tehnologija, znanja, materijala, regulatornih podataka i intelektualnog vlasništva povezanih sa svim kandidatima za cjepivo COVID-19 od strane proizvođača u svim zemljama. Također, potrebno je olakšati transparentne sporazume o prijenosu tehnologije proizvođačima u regijama širom svijeta''.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Shutterstock

''Od korporacija se mora tražiti puna transparentnost kako bi se otkrili troškovi istraživanja i razvoja i proizvodnje, cijene u svim zemljama, status intelektualnog vlasništva i ugovori o licenciranju i prijenosu tehnologije. Na Europskom parlamentu leži odgovornost da osigura da su sva financijska sredstva, ugovori o kupoprodaji i ugovori javno dostupni. Komercijalna tajna i privilegije ne bi smjele stati na put odgovoru na ovu globalnu zdravstvenu krizu'', poručio je Wong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Moramo raditi zajedno na povjerenju da će cjepiva funkcionirati i da su sigurna, pogotovo sada je povjerenje u njih tako krhko'', zaključila je Magdalena Rodriguez de Azero, izvršna direktorica Cjepiva Europa - Europske federacije farmaceutskih industrija i udruženja, a na tom su putu, poručila je, ''važna i istraživanja, solidarnost te koordinacija i još niz lekcija koje smo imali prilike naučiti u borbi s ovom pandemijom''.

Andreja Žapčić/ 22.9.2020. u 12:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
u šangaju

VIDEO Kaos u Ikei! Otkrili kupca koji je bio u kontaktu s korona pozitivnom osobom, ljudi bježali iz trgovine

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba