'JAMSTVO' ZA M5S / Conte dobio mandat za sastavljanje nove talijanske vlade

Image
Foto: AP Photo/ Andrew Medichini

Dogovorom M5S-a i PD-a o većini, koji još treba biti potvrđen, završava se trotjedno razdoblje neizvjesnosti

29.8.2019.
11:28
AP Photo/ Andrew Medichini
VOYO logo

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella dao je premijeru na odlasku Giuseppeu Conteu mandat za sastavljanje koalicijske vlade koju će činiti vladajući Pokret pet zvijezda (MS5) i oporbena Demokratska stranka (PD), izjavio je u četvrtak dužnosnik u uredu predsjednika. 

Conte je podnio ostavku prošlog tjedna nakon što je desničarska Liga izašla iz koalicije s MS5 zbog čega je Mattarella bio prisiljen održati konzultacije s glavnim talijanskim političkim strankama kako bi pokušali pronaći izlaz iz političke krize. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MS5 i PD rekli su predsjedniku u srijedu da su spremni staviti na stranu dugotrajno neprijateljstvo i pokušati oformiti vladu na čelu s Conteom, bivšim akademikom koji je blizak Pokretu pet zvijezda. 

Dogovorom M5S-a i PD-a o većini, koji još treba biti potvrđen, završava se trotjedno razdoblje neizvjesnosti pošto je čelnik Lige (krajnja desnica) Matteo Salvini 8. kolovoza napustio koalicijsku vladu, a Conte 20. kolovoza podnio ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu vladu će ponovo voditi Conte i to će biti "jamstvo" za M5S, dodao je Di Maio, kritizirajući bivšeg saveznika Salvinija zbog toga što je "isključio struju" koaliciji u kojoj je bio 14 mjeseci i ostavio "60 milijuna Talijana bez vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo