'neće se moći opet zatvoriti' / Crkva je 'otvorila vrata', ocjenjuje udruga katolika homoseksualaca

Image
Foto: AP

U priopćenju udruge Global Network of Rainbow Catholics (GNRC), koju čine savezi homoseksualaca iz raznih zemalja svijeta, stoji da je GNRC ohrabren Papinom porukom na kraju sinode, u kojoj Sveti Otac osuđuje "zatvorena srca" koja "s visine i površno sude o teškim slučajevima i ranjenim obiteljima"

25.10.2015.
21:21
AP
VOYO logo

 "Jednom odškrinuta vrata" pitanju homoseksualnosti na sinodama o obitelji 2014. i 2015, "neće se moći ponovno zatvoriti", ocijenila je u nedjelju udruga katolika homoseksualaca, unatoč tomu što se u završnom izvješću sinode homoseksualnost gotovo i ne spominje.

Image
biskupska sinoda o obitelji /

U Vatikanu ublažili stavove prema razvodu i nevjenčanim parovima, ali ne i homoseksualcima

Image
biskupska sinoda o obitelji /

U Vatikanu ublažili stavove prema razvodu i nevjenčanim parovima, ali ne i homoseksualcima

U priopćenju udruge Global Network of Rainbow Catholics (GNRC), koju čine savezi homoseksualaca iz raznih zemalja svijeta, stoji da je GNRC ohrabren Papinom porukom na kraju sinode, u kojoj Sveti Otac osuđuje "zatvorena srca" koja "s visine i površno sude o teškim slučajevima i ranjenim obiteljima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon sinode iz 2014. tijekom koje se u više navrata spomenula tema homoseksualnosti, ove je godine o homoseksualnim zajednicama bilo vrlo malo riječi u raspravama i najčešće se spominjala u negativnom kontekstu.
Sinoda, koja je trajala od 4. do 25. listopada razmatrala je crkvena stajališta o obitelji, a u završnom dokumentu objavljenom u subotu zauzela je mekši stav prema razvodu i nevjenčanim parovima, ali ne i prema homoseksualcima.
U propovijedi na misi u Bazilici svetog Petra u Rimu Franjo nije govorio o pojedinačnim životnim stilovima, nego je istaknuo da je zadaća crkvenih pastira "dovesti ljude u kontakt sa suosjećajnim milosrđem". 
"Iako sinoda 2015. nije postigla konsenzus o snažnijem uključivanju osoba istospolne orijentacije, cijenimo isprike koje su se čule za njezina trajanja (...) zbog oštrih i netočnih komentara" koji se LGTB zajednici često upućuju, stoji u priopćenju GNRC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo