Još malo će pričekati / Crna Gora neće biti punopravna članica NATO-a na sljedećem summitu

Image

Američki Senat je ratifikacirao pristup Crne Gore NATO-u, što znači da će zemlja postati 29. zemlja članica, no proruska oporba u zemlji traži referendum o tom pitanju

31.3.2017.
17:40
VOYO logo

BRUXELLES - Crna Gora neće moći sudjelovati kao punopravna članica NATO-a na sljedećem summitu čelnika, među kojima će biti i Donald Trump, krajem svibnja u Bruxellesu, rekao je jedan dužnosnik u petak u Bruxellesu.

Pristup Crne Gore Savezu, čija će postati 29. zemlja članica, Rusija smatra provokacijom i ona izaziva podjele u toj maloj zemlji sa 620.000 stanovnika, gdje proruska oporba traži referendum o tom pitanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE: 

>> Njemački tisak analizirao stanje na Balkanu: 'Je li jugoistočna Europa nazadna ili avangardna?'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Gotovo jednoglasna odluka: američki Senat ratificirao članstvo Crne Gore u NATO-u

>> Crna Gora korak bliže ulasku u NATO: 'Ako kažemo ne, zemlja više neće biti slobodna demokracija'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kada je Crna Gora u prosincu 2015. pozvana pridružiti se Savezu, 25 zemalja NATO-a je ratificiralo njezin pristup, a američki Senat je ovog tjedna odobrio američku ratifikaciju.

Ali jedan neimenovani dužnosnik NATO-a je rekao da ta zemlja neće biti punopravna članica do summita organiziranog 25. svibnja u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemska neće moći ratificirati taj pristup jer će procedura na parlamentu Den Haaga trajati najmanje osam tjedana, objasnio je taj dužnosnik u sklopu sastanka 28 šefova diplomacija NATO-a u Bruxellesu.

Crnogorski premijer Duško Marković se nadao krajem siječnja sudjelovanju kao punopravne članice na tom summitu. Rusija je to proširenje NATO-a na Balkanu nazvala provokacijom. Ukoliko ta republika pristupi NATO-u Savez će kontrolirati sve strane Balkana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 U Crnoj Gori traje politička kriza nakon što su vlasti objavile u veljači da su spriječile državni udar koji je, kako tvrde, bio predviđen 16. listopada 2016., na dan parlamentarnih izbora.

 Oko 25 osoba, uglavnom Srba, ali i dvojica Rusa i dvojica oporbenih dužnosnika, Andrija Mandić i Milan Knežević optuženi su da su sudjelovali u pripremama, za što je i Moskva bila optužena, što je odbacila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u petak u Bruxellesu, nekoliko ministara je upozorilo na "rusko uplitanje u nekim zemljama zapadnog Balkana", naglasio je neimenovani dužnosnik NATO-a.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo