odluka / Crnogorska oporba ne priznaje rezultate izbora: 'Na dan izbora se dogodio pokušaj državnog udara'

Image
Foto: AP

'Jasno je, da se u atmosferi državnog udara na dan izbora ne mogu održati slobodni, fer i pošteni izbori'

18.10.2016.
7:00
AP
VOYO logo

Crnogorska oporba, kada je uvidjela da ne može sastaviti novu vladu nakon parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, odlučila je u ponedjeljak navečer da neće priznati izborne rezultate. 

Koalicija “Ključ”, Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora neće priznati rezultat nedjeljnih izbora, objavio je u ponedjeljak navečer portal “Vijesti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Te stranke dogovorile su se na sastanku da ne priznaju rezultat jer se na izborni dan, kako navode, dogodio pokušaj državnog udara i to je, tvrde, utjecalo na rezultat izbora.
U nedjelju je uhićeno 20 državljana Srbije zbog sumnje da su pripremali kaos na ulicama Podgorice i u cijeloj Crnoj Gori te napade na institucije i samog premijera Mila Đukanovića.  Sumnja se, kako je priopćila policija, da su namjeravali prvo preuzeti automatsko oružje, a potom u izbornoj noći napasti institucije sustava, policiju i predstavnike državnih organa.

Oporbene stranke, kako navode Vijesti, suglasne su da rezultate ne treba priznati, “imajući u vidu da su ovaj izborni proces pratile takve zlouporabe, koje su po sadržaju i broju nadmašile sve prethodne u izbornim procesima u povijesti parlamentarizma Crne Gore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija Ključ, SDP, DF i Demokrati suglasni su da osobito treba imati u vidu činjenicu da je pokušan državni udar.

“Jasno je, da se u atmosferi državnog udara na dan izbora ne mogu održati slobodni, fer i pošteni izbori”, naveo je izvor “Vijesti” sa sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića osvojila je najviše zastupničkih mandata, 36, te bi sa svojim tradicionalnim koalicijskim partnerima mandatima manjinskih stranaka i Socijaldemokratima (SD) mogla formirati novu vladu. 

"Vijesti" doznaju da oporba inzistira da neovisna komisija, u okviru koje treba uključiti i predstavnike međunarodne zajednice, preispita i utvrdi sve činjenice u vezi sa navedenim državnim udarom i javnosti priopći tko su izvršitelji, a tko nalogodavci tog kaznenog djela. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predizbornoj kampanji čelnici DF-a javno su govorili da će izbore priznati jedino u slučaju njihove pobjede, što su i učinili.

Međunarodni promatrači priopćili su u ponedjeljak da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani po svim međunarodnim demokratskim pravilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo