žele da se prestane negirati / Crnogorski političari traže utvrđivanje odgovornosti za uhićenje i deportiranje izbjeglih Muslimana

Image

Čelnica kotorske ANIME Ljupka Kovačević istaknula je da se 'još uvijek nekim žrtvama deportiranim iz Herceg-Novog 27. svibnja 1992. ne zna ni grob, niti gdje su točno ubijeni'

27.5.2015.
10:55
VOYO logo

Više političkih stranaka i nevladinih organizacija zatražilo je u srijedu od državnih vlasti u Crnoj Gori utvrđivanje kaznene odgovornosti za uhićenje i deportiranje izbjeglih Muslimana iz Bosne i Hercegovine prije 23 godine te da se prestane s negiranjem tog ratnog zločina.

"Crnogorska policija je u svibnju 1992. nezakonito uhitila najmanje 66 civila, koji su u Crnu Goru izbjegli od rata u BiH, i u svojstvu talaca ih predala vojsci bosanskih Srba da im posluže za razmjenu ratnih zarobljenika. Većina izručenih odmah su ubijeni, ostali su ubijeni u logorima, a samo nekolicina je preživjela mučenje i na kraju su razmijenjeni", podsjetila je čelnica nevladine organizacije Akcije za ljudska prava(HRA) Tea Gorjanec-Prelević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnica kotorske ANIME Ljupka Kovačević istaknula je da se "još uvijek nekim žrtvama deportiranim iz Herceg-Novog 27. svibnja 1992. ne zna ni grob, niti gdje su točno ubijeni".

Parlamentarna Bošnjačka stranka (BS), manja članica vladajuće koalicije, zatražila je od državnih i sudskih vlasti da se prestane s negiranjem ratnog zločina izvršenog prema izbjeglim bošnjačkim civilima, da se sudskim epilogom utvrdi kaznena odgovornost, a podupiru i ideju izgradnje adekvatnog spomen obilježja u Herceg Novom, gdje je najveći broj izbjeglih civila i uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz te stranke su zatražili od nadležnih organa da se taj zločin iznova procesuira i da se svi koji su u njemu na bilo koji način sudjelovali "dovedu pred lice pravde".

BS ocjenjuje da taj ratni zločin još nije kažnjen u skladu s međunarodnim i domaćim pravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Represija koju su pretrpjele bošnjačke izbjeglice u Crnoj Gori je težak zločin, nezamisliv u bilo kojim okolnostima, suprotan svim međunarodnim konvencijama, koji treba dobiti potpuni sudski epilog", zaključuje BS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo