'TO JE APOKALIPSA' / Čupao je krovove, u zrak dizao automobile, uništavao groblja: Ovo su najdramatičnije snimke tornada u Češkoj!

Odnio je pet života, a ozlijedio više od 200 ljudi

25.6.2021.
18:33
VOYO logo

Najjači tornado u suvremenoj povijesti Češke pogodio je sinoć njezinu pokrajinu Južnu Moravsku, koja je inače sjedište hrvatske manjine. 

Odnio je pet života, a ozlijedio više od 200 ljudi. Svi su Hrvati dobro. Mnogi su građani pokazali hrabrost, ili ludost, i strašni tornado snimali usred njegova rušilačkog naleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razvio se u gradu Hruškyju...

Tornado se razvio u gradu Hruškyju, 457 kilometara od Zagreba, točno koliko je od Zagreba, primjerice, Udaljena i Makarska. Zatim je krenuo u svoj stravični pohod duž granice sa Slovačkom i Austrijom, 270 kilometara južno od Praga. 

Poharao je mjesta Moravsku Novu Ves, udario silinom većom od 320 kilometara na sat na Miklučice i Lužice. Čupao je krovove i stabla, a najviše je štete napravio u gradovima Breclavu i Hodonjinu gdje su uništeni Dom umirovljenika i Zoološki vrt. Više od 120 tisuća kućanstava u Češkoj ostalo je bez struje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je kao u ratnoj zoni"

Regija na jugu Češke uz granicu s Austrijom nije spavala, a tek je jutro pokazalo razmjere katastrofe kakva je u Europi iznimno rijetka, osobito u ovako gusto naseljenom području.

"To se ne da ni opisati. Bilo je kao u ratnoj zoni. Sve se vrtjelo, kružilo uokolo, letjelo zrakom. Odnijelo nam je krov", kaže stanovnik tog područja. Njegov krov nije jedini. Bez njega je ostalo više od 2000 domova, škola, poslovnih prostora. Upravo se po zgradama bez krova vidi putanja tornada. Vjetar je prevrtao i u zrak dizao automobile, neki su se zapalili, čupao je stabla, uništavao grobove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teško je procijeniti koje je od sedam uništenih mjesta pretrpjelo najveću štetu. Samo u mjestu Hrušky do temelja je uništeno 120 kuća. Tornado je prošao posred sela i ostavio jasan trag svoje putanje - crkve bez krovova i srušenih zvonika, počupana stabla. 

"Prema nastaloj šteti, možemo reći da je jakost tornada najmanje F3 (158–206 mph) na Fujito skali, ako ne i F4 (207–260 mph). Tornada poput ovog su jako, jako rijetka u središnjoj Europi", kazao je klimatolog Pavel Fasko

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Apokaliptični prizori nakon jučerašnjeg tornada na jugu Češke

Image

Apokaliptični prizori nakon jučerašnjeg tornada na jugu Češke

Ovo nitko nije očekivao

Najgore od svega je, kažu mještani - što ovo nitko nije očekivao. Čekali su oluju, a dočekali tornado. "Nitko to nije očekivao. Živimo ovdje od studenog. Gradili smo ovu kuću dvije godine. Sad ne znamo hoće li se srušiti", kazala je Dominika Hajkova

Sve je počelo jakim vjetrom koji se brzo pretvorio u tamni stup vrtloga. Mnogi su, zaštićeni samo staklom prozora, ovaj zastrašujući prizor snimali mobitelima - sve dok nije bilo vrijeme da i sami spašavaju glavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon razornog vrtloga, počela je oluja, a padala je i tuča veličine teniskih loptica.
Petero ljudi je izgubilo život, više od dvjesto ih je ozlijeđeno, a nestale se tražilo već sinoć, čim se oluja malo stišala.

Do 15 sati danas pregledano je 99 posto područja - nove žrtve nisu pronađene, no vojska je i dalje na terenu. Policija osigurava ruševine - mora odbijati volontere, jer nigdje nije sigurno. Poharano područje obišla je i ministrica financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Noćas sam otišla do Hruškyja i bila sam šokirana. Mjesto je bilo pod kontrolom, vatrogasci su napravili nevjerojatan posao. Trebamo im zahvaliti. Sad smo u mjestu Moravská Nová Ves, tu je apokalipsa. Ovo se nije moglo predvidjeti. Imali su samo upozorenje o obilnim kišama", kazala je češka ministrica financija Alena Schillerova

Plenković ponudio pomoć

Predsjednik Miloš Zeman proglasio je izvanredno stanje, a premijer Andrej Babiš je ovu elementarnu nepogodu nazvao apokalipsom. Hrvatski premijer, Andrej Plenković iz Bruxellesa je Twiterom češkim kolegama izrazio sućut i spremnost na pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo