misteriozna eksplozija / Cure i radijacija i tajne: Rusi šute, ali Amerikanci tvrde da znaju što se dogodilo na sjeveru Rusije

Image
Foto: AP Images

Američki obavještajci navode kako je nesreća povezana s prototipom oružja kojim se Vladimir Putin hvalio prošle godine

30.8.2019.
22:00
AP Images
VOYO logo

Američke obavještajne agencije tvrde kako je do misteriozne eksplozije u bazi za lansiranje projektila na dalekom sjeveru Rusije, a u kojoj je stradalo pet inženjera, došlo kada su Rusi pokušavali spasiti projektil s nuklearnim pogonom, te kako do toga nije došlo prilikom testiranja kako Rusi tvrde.  

„To nije bilo pokusno lansiranje novog oružja, nego misija izvlačenja projektila koji je pao na morsko dno u prethodnom testu“, rekao je izvor iz obavještajne agencije za CNBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, drugi izvor je za istu medijsku kuću rekao kako je zapravo „došlo do eksplozije na jednom od plovila koja su sudjelovala u izvlačenju te kako je to izazvalo reakciju u nuklearnoj jezgri projektila što je izavalo curenje radijacije“, navodi CNBC. 

Nesreća povezana s prototipom oružja kojim se Putin hvalio?

U prilog tome govori i analiza ruske podružnice američkog radija Free Europe, prenosi Gizmodo. Analizirali su dostupne fotografije s mjesta nesreće te zaključili kako se vide posebni kontejneri za nuklearni otpad dizajnirati za skupljanje objekata s morskog dna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki obavještajci navode kako je nesreća povezana s prototipom oružja kojim se Vladimir Putin hvalio prošle godine, točnije krstarećom raketom pogonjenom nuklearnim reaktorom koja može pogoditi cilj bilo gdje na planetu.

Da podsjetimo, nakon dva dana šutnje, Rusija je 10. kolovoza priznala da je eksplozija u bazi za lansiranje projektila imala nuklearna obilježja te da je stradalo pet inženjera. Rosatom je precizirao da je njegovo osoblje davalo tehničku podršku “za izotopski izvor energije” motora projektila, dok vojska nije spominjala nuklearno gorivo u sklopu te nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo