OPET KAOS U PARLAMENTU / Da nije tužno, bilo bi smiješno: kosovska oporba suzavcem opstruirala izbor novog predsjednika države

Image
Foto: AP/ILUSTRACIJA

Sjednica je prvi put prekinuta oko 14 sati, a drugi put oko 15 sati kada su suzavac u dvorani aktivirali zastupnici ujedinjene oporbe

26.2.2016.
17:45
AP/ILUSTRACIJA
VOYO logo

Kosovska oporba bacanjem suzavca opstruirala je poslijepodne izbor novog predsjednika države u parlamentu koji je dva puta prekidao zasjedanje, javljaju u petak agencije.

Kako prenose srbijanske agencije Beta i Tanjug, sjednica je prvi put prekinuta oko 14 sati, a drugi put oko 15 sati kada su suzavac u dvorani aktivirali zastupnici ujedinjene oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvom prekidu prethodila je žestoka dvosatna rasprava o Hashimu Thaciju, zamjeniku premijera i jednom od dvojice predsjedničkih kandiata. Oporba ga optužuje da je omogućio osnivanje Zajednice srpskih općina na Kosovu i da surađuje sa srbijanskim vlastima.

Thaci ima sporazum sa Srpskom listom i njegov izbor je rezultat dogovora sa (srbijanskim premijerom) Aleksandrom Vučićem, rekao je predsjednik oporbenog pokreta Samoodređenja Visar Imeri, prenosi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Thacija se obrušila i predsjednica zastupničkog kluba Saveza za budućnost Kosova (ABK) Donika Kadaj Bujupi. "Vi ste pogazili ustav, potpisali sporazum o razgraničenju, dali zemljište i vodu Kosova, doveli ste Srbiju na Kosovo", rekla je.

Predsjedništvo parlamenta je zbog prvog bacanja suzavca isključilo šestoro zastupnika Samoodređenja i ABK-a, a dok im je predsjednik parlamenta Kadri Veselji to prenosio, jedan zastupnik Samoodređenja ponovno je bacio suzavac. Sjednica je oko 16 sati iznova prekinuta, a policija je uhitila jednog zastupnika ABK-a, navodi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno, pred zgradom parlamenta traje prosvjed na kojem oporbeni pristaše traže smjenu vlade, raspisivanje novih izbora i izvikuju parole protiv Thacia, piše Tanjug.

Prema beogradskim medijima uhićena je jedna od zastupnica Samoodređenja, a ispred zgrade parlamenta poslijepodne su se sukobili demonstranti i policija. Do sukoba je došlo nakon što su demonstranti bacali molotovljeve koktele na pripadnike policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedinjena oporba već šest mjeseci blokira rad parlamenta protiveći se osnivanju Zajednice srpskih općina, sporazumu o razgraničenju s Crnom Gorom i izboru Thacia za predsjednika.

Pozivajući se na medije na albanskom jeziku, Beta prenosi da se Thaci u petak u restoranu izvan Prištine susreo s direktorom ureda za Kosovo i Metohiju srbijanske vlade Markom Đurićem. Đurić je navodno predao Thaciju zahtjeve u zamjenu za glasove srpskih zastupnika za njegov izbor, što u vladinu uredu nisu htjeli komentirati, navodi agencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki veleposlanik Gred Delawie, koji prisustvuje zajedanju parlamenta, rekao je da je zabrinut ponašanjem oporbe i razočaran što onemogućuje demokratske procese u skupštini, piše Tanjug.

SAD vjeruje u demokraciju na Kosovu i podupire kosovske institucije, rekao je Delawie.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo