Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dačić zbog Hrvatske i Slovenije tvrdi da EU ima dvostruke standarde

'Kažu da se ne može ući u EU, a da se ne riješe međusobni problemi. Pa kako uđoše Hrvatska i Slovenija, kakve su to oni probleme riješili?', pita se Dačić

Image
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Hina/ 27.2.2018. u 7:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić upitao je u ponedjeljak navečer, komentirajući poruku predsjednika Europske komisije Jeana Claudea Junckera kako zemlje s neriješenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članice EU, kako to da su u Uniju primljene Slovenija i Hrvatska koji se i dalje spore zbog Piranskog zaljeva.

"Kažu da se ne može ući u EU, a da se ne riješe međusobni problemi. Pa kako uđoše Hrvatska i Slovenija, kakve su to oni probleme riješili?... Pa, oni i dalje broje ribe u Piranskom zaljevu", rekao je Dačić u emisiji "Ćirilica" provladine komercijalne televizije Happy.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker poručio je ranije u ponedjeljak u Beogradu kako 2025. godina iz Europske strategije za zapadni Balkan "nije obećanje", već treba biti ohrabrenje i poticaj zemljama kandidatima i naglasio da zemlje s neriješenim bilateralnim sporovima ne mogu postati članice EU.

"To su dvostruki standardi. Misle li u EU da je naš narod toliko sada oduševljen time što smo dobili tu mrkvu, a ona je i dalje negdje daleko", rekao je Dačić za TV Happy. Srbijanski šef diplomacije kaže i da je spreman povući svoj potpis s briselskog sporazuma s kosovskim Albancima ukoliko ne bude formirana Zajednica srpskih općina na Kosovu (ZSO), kao dio tog sporazuma iz travnja 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Ja sam potpisao Briselski sporazum. Nikada ga ne bismo potpisali da u njemu glavna stvar nije bila ZSO. Ako je prošlo pet godina od potpisivanja i od toga nema ništa, postavljam pitanje čemu onda dogovaranje?", rekao je Dačić.

On je ustvrdio kako je danas čuo i novu varijantu - da će ZSO biti dio paketa "pravno-obvezujućeg sporazuma" između Prištine i Beograda kao presudnog uvjeta za prijem Srbije u EU.

Upravo se čita

"To je vrhunski bezobrazluk... Što znači ta formulacija? To nitko živ ne zna. Tumačenje kako to treba da sadrži neovisnost Kosova je apsolutno neprihvatljivo za nas. To nije dio uvjeta pod kojima smo tada potpisali Briselski sporazum", naglasio je Dačić.

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker poručio je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da se u EU ne mogu unositi bilateralni nesporazumi i uzajamna neriješena pitanja, istaknuvši pravno obvezujući sporazum Beograda i Prištine kao jedan od izazova Srbije koje mora riješiti da bi pristupila Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Međutim, nije naše da kažemo kakav će biti karakter tog sporazuma, na Beogradu i Prištini je da to odrede", naglasio je Juncker.

Hina/ 27.2.2018. u 7:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba