Uskoro odluka / RTL iz Bruxellesa gdje je Plenković dogovorio što dalje s RH i Schengenom, ali ne odustaje ni od statusa BiH

Image
Foto: RTL

Uvjeren je da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za EU, ali i kaže da BiH nikako ne smije ostati zadnji vagon u europskom vlaku

22.6.2022.
19:14
RTL
VOYO logo

Iz Bruxellesa se u program RTL-ovog Danasa uživo javila Dajana Šošić, u trenucima dok je premijer Andrej Plenković bio na sastanku s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Tema sastanka je, između ostalog, i to što je pred Europskom unijom odluka o ulasku Hrvatske u Schengen.

Premijer je u govoru svima zahvalio na potpori, kazala je RTL-ova reporterka s terena, a odluku o ulasku u Schengen očekuje na jesen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Tema: Članstvo u NATO-u /

Premijerka Finske o razgovoru s Milanovićem: 'Sve je bilo jasno, nema problema s ulaskom Finske i Švedske u NATO'

Image
Tema: Članstvo u NATO-u /

Premijerka Finske o razgovoru s Milanovićem: 'Sve je bilo jasno, nema problema s ulaskom Finske i Švedske u NATO'

"Hrvatska je, kaže, vrijedno radila kako bi ispunila sve kriterije i u tome je i uspjela. Vijeće će idući tjedan poslati EU-parlamentu prijedlog, parlament će ga razmotriti, dati svoje mišljenje i onda je konačna odluka na Vijeću", objasnila je daljnju proceduru.

"Proteklih su se mjeseci mogle čuti informacije kako određene zemlje imaju zadršku o Hrvatskoj po tom pitanju, ali premijer vjeruje u pozitivan ishod", kazala je dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što je premijer Plenković rekao: "Idući tjedan će na sastanku stalnih predstavnika francusko predsjedništvo predstaviti odluku kojom Hrvatska ispunjava sve stavke, elemente schengenskog acquisa, dakle da je spremna za članstvo u Schengenu..."

"Hrvatska ovdje na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Onda će se na jesen odluka vratiti na Vijeće i, sukladno istoj proceduri kao euro, biti potvrđena", rekao je i to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od glavnih tema njegovog govora bila je Ukrajina. Premijer vjeruje kako će lideri sutra dati zeleno svjetlo Ukrajini i Moldaviji na njihovom europskom putu. No, kaže, nikako se ne smije zaboraviti Bosna i Hercegovina, Hrvatska i za tu zemlju želi status kandidata i izbornu reformu. Premijer je naglasio kako ta zemlja nikako ne smije biti zadnji vagon u europskom vlaku", kazala je dalje Šošić.

Sutra se u Bruxellesu sastaju i čelnici zemalja Zapadnog Balkana koje su zapele sa svojim daljnjim pregovorima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedna od najkompliciranijih situacija je ona Sj. Makedonije koju blokira Bugarska, a posljedično time i Albaniju. No, čini se da će za te zemlje kao i za BiH zasada sve ostati tek na porukama potpore i na lijepim riječima", dodala je.

Cijelo javljanje pogledajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo