hoće li ipak na izbore? / 'Dan D' za formiranje vlade u Italiji, ogorčeni protivnici pokušavaju stvoriti koaliciju

Image
Foto: AP Images

Srijeda je presudni dan za osjetljive pregovore o formiranju nove talijanske vlade i njihova propast u trećem najvećem gospodarstvu eurozone gurnula bi tu zemlju u prijevremene izbore

28.8.2019.
8:29
AP Images
VOYO logo

Predsjednik Sergio Mattarella trebao bi se susresti s vođama glavnih političkih stranaka na vrhuncu "najluđe krize do sada", kako su je nazvali talijanski mediji, nakon što se raspala vlada početkom mjeseca u vrijeme dok je parlament bio na odmoru.

Pokret pet zvijezda (M5S) i Demokratska stranka lijevog centra (PD) nastoje stvoriti novu održivu koaliciju unatoč tomu što su do prije nekoliko tjedana bili ogorčeni protivnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon vratolomnih pregovora u utorak čini se da su dvije strane na korak do postizanja dogovora i trebale bi se ponovno susresti u srijedu.

Vođa pokreta Luigi Di Maio rekao je u utorak kasno navečer da dogovor, ako se postigne, još uvijek mora potvrditi online izjašnjavanjem članstvo M5S-a do kraja sljedećeg tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo u slučaju pozitivnog izjašnjavanja M5S će poduprijeti predloženi projekt vlade", rekao je.

Vrijeme ističe za rješavanje političke krize jer je Italija pod pritiskom da idućih mjeseci odobri proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko u tome ne uspije suočena je s automatskim porastom poreza na dodanu vrijednost koji bi pogodio najsiromašnije obitelji najviše i mogao bi gurnuti zaduženu zemlju u recesiju.

Sve su glavne političke stranke u srijedu pozvane na konzultacije kod Mattarelle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je odlučan u tome da se kriza brzo riješi, no spreman je dati dodatno vrijeme strankama za finaliziranje dogovora.

Talijanska burza, prema financijskim pokazateljima, čini se da ima povjerenje u postizanje dogovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko PD i M5S ne uspiju stvoriti čvrstu većinu predsjednik bi mogao raspisati prijevremene izbore u studenome.

Izlazak na izbore vjerojatno bi pogodovao Matteu Salviniju, vođi ultradesne Lige, koji je i izazvao krizu 8. kolovoza povlačenjem svoje stranke iz vladajuće koalicije koju je imao s M5S-om.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Salvini je rekao kako se nada da Mattarella neće dozvoliti da "trgovanje još dugo traje" optužujući PD i M5S da troše vrijeme na "pregovore o ministarstvima" umjesto da rade na planu za zemlju.

Glavni spor u pregovorima PD-a i M5S-a čini se da je izbor ministarske fotelje za vođu pokreta Luigija Di Maioa koji je u dosadašnjoj vladi bio zamjenik premijera i ministar gospodarskog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvori u PD-u, prema talijanskim medijima, navode da Di Maio želi i u novoj vladi biti zamjenik premijera što je stranka lijevog centra do sada odbijala.

Dvije strane u ponedjeljak i utorak svađale su se o tome može li dosadašnji premijer Giuseppe Conte voditi i novu vladu a  PD je u prvim izjavama poručio da želi novi sastav vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, čini se da su se predomislili što je pozdravio ne samo M5S nego i američki predsjednik Donald Trump koji je entuzijastično podržao Contea na Twitteru.

Conte, koji je prošle godine postao premijer kompromisom Salvinija i Di Maioa dobio je pohvale i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska za lojalnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo